ЗдравеНовини

Вземат се спешни мерки срещу инфлуенца по птиците в България

 

Под ръководството на заместник областния управител Александър Йотков, беше проведено заседание на Областната епизоотична комисия. Основната тема на дискусията беше усложнената обстановка в страната, свързана с разпространението на заболяването от високопатогенна инфлуенца по птиците.

На срещата, свикана от директора на Областна дирекция за безопасност на храните д-р Данка Николова, присъстваха представители на местната власт, РЗИ, РИОСВ, Басейнова дирекция “Дунавски регион”, Областна дирекция “Земеделие”, както и други заинтересовани страни.

Обсъдени бяха редица превантивни мерки за предотвратяване на разпространението на заболяването. Сред тях се налага изискването птиците да бъдат настанявани в помещения, които могат да бъдат дезинфекцирани, както и фуражът да се съхранява в затворени съдове, недостъпни за диви птици и гризачи.

Специално внимание беше обърнато на факта, че при птиците, засегнати от заболяването, смъртността достига 100%. Затова е изключително важно личните стопани незабавно да уведомяват ветеринарните власти и кмета на общината при установяване на заразени животни.

Важен акцент от срещата беше призивът към кметовете да съставят списъци на стопаните, отглеждащи птици. Целта е да се осигури постоянен надзор и бърза реакция при потенциално разпространение на инфлуенцата.

Освен това, беше обявена заповед на изпълнителния директор на БАБХ, забраняваща организирането и провеждането на пазари и изложби на свине и птици, включително екзотични птици, на територията на цялата страна. Също така се забранява продажбата на яйца и прясно птиче месо на всички видове пазари.

Ключови моменти

  1. Усложнената епизоотична обстановка изисква спешни превантивни мерки.
  2. Важно е стопаните да бъдат информирани и подготвени за реагиране при установяване на заразени птици.
  3. Забраната за търговия с птичи продукти е важна стъпка за предотвратяване на разпространението на заболяването.

Заключение:

В светлината на текущата епизоотична ситуация, властите и обществеността в България трябва да бъдат внимателни и отговорни, за да защитят здравето както на хората, така и на животните. Спазването на препоръките и сътрудничеството между всички заинтересовани страни са ключови за ефективното справяне с предизвикателството.

Ivan Petrova

Иван Петров, известен в интернет средите като Ivan Petrov, е утвърден и уважаван писател и изследовател, който се отличава със своята страст към науката, природата и здравето. С години опит в писането и дълбоки познания в различни области, той е станал ценен член на нашия екип в zahlebarkite.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *