ЗдравеИнсектиИнтересноОбщи

Кърлежите и всичко което трябва да знаете за тях

През последните години България се сблъсква с нарастваща проблематика, свързана с разпространението на кърлежите. Кърлежите са малки, но могат да бъдат опасни за човешкото здраве, като пренасят различни болести, включително Лаймска болест и Кримско-Конго хеморагична треска.

Къде живеят кърлежите?

Кърлежите обикновено се намират във влажни и засенчени места, като гори, паркове и градини. Те обичат да се крият във висока трева и под листата на дърветата, където могат лесно да се прикрепят към минувачите.

Как да се предпазим?

 1. Избягвайте висока трева и храсти – При разходки в природата, стойте далеч от зони с висока трева и храсти.
 2. Облечете подходящи дрехи – Носете дълги панталони и ризи с дълги ръкави. Това ще намали риска от пряк контакт с кърлежи.
 3. Използвайте репеленти – Нанасяйте репеленти върху кожата или дрехите си, за да отблъснете кърлежите.
 4. Редовна проверка – След разходка в природата, винаги проверявайте тялото си за кърлежи.
 5. Осигурете подходяща защита срещу кърлежи за домашните си любимци-След всяка разходка в парка на вашият любимец щателно проверявайте козината за малки вредители.Вземете превантивни мерки за защита с различните ветеринарни препарати против кърлежи.

За защита от кърлежи за човека в България са налични разнообразни продукти, като спрейове и лосиони. Ето няколко примера на такива препарати, които можете да намерите на българския пазар, заедно с техните цени:

 

За третиране на външни площи-Бандит 10 ЕВ – 25 мл, препарат против кърлежи, бълхи и хлебарки, цена 7.00 лв​​​​​​

Репеленти и Защитни Препарати: 

BROS Спрей за защита от кърлежи по дрехите – цена 8,39 лв​​.

BROS Спрей MAX – за защита от ухапване на комари и кърлежи по тялото за над 12 години, цена 8,79 лв​​.

БИОТРЕЙД РЕПЕЛЕКС ЛОСИОН ПРОТИВ КОМАРИ И КЪРЛЕЖИ – 50 мл, цена и информация не са предоставени, но продуктът предлага защита от кърлежи до 4 часа​​.

При използването на тези препарати е важно да се следват инструкциите на етикета и да се внимава при прилагането им. Не се препоръчва прекомерното нанасяне на продукта, както и нанасянето върху порязвания, рани или раздразнена кожа. Особено внимание трябва да се обърне при употребата на продукти от деца. След като се върнете у дома, е препоръчително да измиете обработените участъци с вода и сапун​​.

Моля, имайте предвид, че тези продукти са предназначени за употреба от хора и не трябва да се прилагат върху домашни любимци без предварителна консултация с ветеринарен лекар.

За защита от кърлежи на вашите домашни любимци в България са налични различни препарати за лечение и профилактика. Ето няколко примера за такива продукти, заедно с техните цени:

Шампоани:

Beaphar Dimethi care Shampoo – шампоан за кучета против бълхи, кърлежи, комари и други насекоми, 200 мл – 15.69 лв​​.

Héry Zero Puce Shampoo – шампоан против бълхи за кучета/кученца, 200ml – 16,49 лв​​.

Каишки:

Scalibor – каишка против бълхи и кърлежи, 65 см – 57.49 лв​​.

Репелентни капки:

FRONTLINE TRI-ACT DOG SPOT-ON – противопаразитни пипети за различни размери на кучета, цената варира от 19.29 лв до 28.69 лв в зависимост от размера на кучето​​​​.

Beaphar Veto Pure Bio Spot On Puppy – репелентни капки за малки кученца – 16.10 лв​​.

Спрей:

Héry Zero Puce Fogger – противопаразитен спрей за помещения, 150мл – 20,49 лв​​.

Beaphar Dimethicare Spray – спрей за куче и коте против бълхи, кърлежи и други, 250 мл – 30.90 лв​​

Тези препарати са достъпни в различни ветеринарни аптеки и онлайн магазини в България. Важно е да се консултирате с ветеринарен лекар преди употребата на тези продукти, за да сте сигурни, че те са подходящи за вашето куче и за да избегнете възможни странични ефекти.

Интересни факти за кърлежите:

 1. Древни същества: Кърлежите са на земята отпреди милиони години. Има доказателства, че те са съществували още през Креда, което ги прави едни от най-старите паразити, известни на науката.
 2. Не са насекоми: Въпреки че често се бъркат с насекомите, кърлежите всъщност принадлежат към класа на паякообразните, заедно с паяците и скорпионите.
 3. Рекордьори в издържливост: Някои видове кърлежи могат да оцеляват без храна за няколко години. Те могат да се приспособят към различни климатични условия и да издържат дълги периоди на суша.
 4. Уникална методика на хранене: Кърлежите се хранят с кръвта на своите гостоприемници. Те използват специален апарат за проникване в кожата и могат да останат залепени за своя домакин дни, дори седмици.
 5. Преносители на болести: Кърлежите са известни с това, че пренасят различни болести като Лаймска болест, Кримско-Конго хеморагична треска и много други. Те са едни от най-опасните вектори на инфекциозни заболявания в света.
 6. Разнообразие от видове: Съществуват над 900 различни видове кърлежи. Те се варират по размер, цвят и привички на хранене.
 7. Сензорни способности: Кърлежите имат развити сензорни органи, които им помагат да усещат дишането, телесната температура и дори движенията на бъдещите си домакини.
 8. Важна роля в екосистемата: Въпреки че са вредители за човека и животните, кърлежите играят ключова роля в екосистемите като регулатори на популациите на някои животни и като храна за други видове.

 

 Ключови съвети:

 • Внимавайте в места с висока растителност.
 • Носете светли дрехи, за да забележите по-лесно кърлежите.
 • Редовно третирайте домашните си любимци срещу кърлежи.

 

Заключение:

Предпазването от кърлежи е важно не само за нашето здраве, но и за това на нашите любимци. Възприемайки правилните предпазни мерки и повишавайки информираността, можем значително да намалим риска от ухапване от кърлежи и свързаните с това здравословни проблеми.Въпреки че често са възприемани като вредители, кърлежите са сложни и интересни същества, които играят важна роля в природата.

Ivan Petrova

Иван Петров, известен в интернет средите като Ivan Petrov, е утвърден и уважаван писател и изследовател, който се отличава със своята страст към науката, природата и здравето. С години опит в писането и дълбоки познания в различни области, той е станал ценен член на нашия екип в zahlebarkite.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *