ИнтересноНаука

Открита е нов вид мравка в САЩ

Научна откривателка от Университета на Северна Каролина стана автор на значимо откритие в света на ентомологията. През август 2021 година, докато изучава на височина около 17 метра вид  дъб в окръг Уейк, Мишел Кирхнер, докторант по ентомология и биология, откри гнездо на рядко срещаната вид мравка Aphaenogaster mariae.

Мравките са с размери от 2 до 6 милиметра и имат тъмно червено-кафяв цвят. Те обитават гнезда в мъртва дървесина.

Какво отличава тази мравка?

“Това, което прави Aphaenogaster mariae уникална, са характерните й линии, излъчващи се от мястото, където коремът се съединява с останалата част на тялото,” споделя Кирхнер. Този модел е уникален за вида.

Защо е важно това откритие?

Откриването на тази вид мравка дава възможност на учените да документират всеки етап от жизнения цикъл на мравката, както и да изучат по-задълбочено възможността този вид да е паразитичен, използвайки гнездата на други мравки за отглеждане на своето потомство.

Какво означава това за науката и за България?

Въпреки че това откритие е направено в САЩ, то подчертава колко малко знаем за насекомите в горите около нас и колко много остава да се научи. За българските учени и любители на природата това може да служи като вдъхновение за изучаване на собствените ни екосистеми и недооценени видове.

Какво следва?

Кирхнер, като жена в областта на STEM (наука, технологии, инженерство и математика), изразява гордост от своето откритие, следвайки стъпките на природоизпитателя Мери Трийт, която дава името на мравката. Нейната научна статия беше публикувана в списание „Proceedings of the Entomological Society of Washington“.

Това откритие подчертава важността на научните изследвания и разкриването на нови видове, което може да донесе ценни познания за биологията и екологията в световен мащаб.

Ivan Petrova

Иван Петров, известен в интернет средите като Ivan Petrov, е утвърден и уважаван писател и изследовател, който се отличава със своята страст към науката, природата и здравето. С години опит в писането и дълбоки познания в различни области, той е станал ценен член на нашия екип в zahlebarkite.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *