ЗдравеИнтересноНаука

Откриха нов вирус  предаван от гризачи на хора “Озарк ортохантавирус”

 

В света на науката за заболявания, пренасяни от животни на хора, настъпи ново откритие. Биолози от Университета на Арканзас са идентифицирали нов вирус, който принадлежи към семейството на вируси, пренасяни от гризачи на хора. Някои от тези вируси причиняват фатално кардиопулмонално заболяване. Изследването е публикувано в декемврийския брой на списание “Emerging Infectious Diseases”.

Озарк ортохантавирус: Новата заплаха

Наречен Ozark orthohantavirus, или просто Ozark virus, поради това, че е открит в плъховете на вид “hispid cotton” в района на Озарк Плато, този вирус е генетично свързан с други ортохантавируси, които причиняват сериозни заболявания при хората.

“Това е първият ортохантавирус, открит в Арканзас, и вторият определен вид ортохантавирус, идентифициран в плъховете на вид ‘hispid cotton’ в САЩ,” каза Кристиан Форбс, доцент по биологични науки. “Значително е, че Ozark virus е тясно свързан с други вируси, които причиняват тежки заболявания при хората, което прави нашето откритие изключително важно за общественото здраве.”

Работата на форбс и откритието

Форбс се фокусира върху разработването на стратегии за откриване и предотвратяване на зоонозни заболявания, като COVID-19 и HIV, които започват при животните, но преливат в хората. Неговата изследователска програма се съсредоточава върху високорискови вирусни групи при прилепи и гризачи в САЩ, Европа и Африка.

Значението за България

Въпреки че това откритие е направено в САЩ, то носи важна информация за българските учени и обществеността. Познаването и разбирането на такива нови вирусни заплахи е от съществено значение за предотвратяване на евентуални бъдещи епидемии, които могат да засегнат и България.

Заключение:

Откритието на Ozark virus е важна стъпка в науката за зоонозните заболявания. Въпреки че в момента не представлява пряка заплаха за България, тази информация помага на учените и здравните органи да бъдат в крак с новите разработки и потенциални заплахи.

 

Ivan Petrova

Иван Петров, известен в интернет средите като Ivan Petrov, е утвърден и уважаван писател и изследовател, който се отличава със своята страст към науката, природата и здравето. С години опит в писането и дълбоки познания в различни области, той е станал ценен член на нашия екип в zahlebarkite.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *