ЗдравеИнсектиИнтересно

“Петниста треска от скалистите планини” какво трябва да знаем за нея и как да се предпазим

 

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) наскоро публикуваха предупреждение за растящите случаи на заболяването, известно като “Петниста треска от скалистите планини”. Това заболяване, което се предава на хората чрез ухапване от определени видове кърлежи, е причина за няколко хоспитализации и смъртни случаи.

От юли насам са регистрирани пет хоспитализации и три смъртни случая, всички те свързани с пътувания до райони в Мексико, където заболяването е ендемично.

Д-р Уилям Шафнер, професор по инфекциозни болести в Медицинския център на Университета Вандербилт, изрази изненадата си от съобщението на CDC, като каза: “Бях поразен, когато видях този доклад… от CDC, че имат пет случая, придобити в Мексико, видени в Съединените щати, и трима починали. Това е изключително висока смъртност, което означава, че инфекцията не е била идентифицирана веднага.”

Какво трябва да знаят българите?

Въпреки че в България заболяването не е разпространено, е важно за пътуващите към ендемични райони да са наясно със симптомите и мерките за предпазливост. Симптомите включват треска, загуба на апетит, главоболие, обрив, гадене и болки в стомаха. В по-тежки случаи заболяването може да причини оток на мозъка, дихателни проблеми, некроза и увреждане на множество органи.

Как да се предпазим?

CDC препоръчва избягването на райони с висока популация на кърлежи, носенето на защитни дрехи и използването на инсектициди. След престой в райони с кърлежи, е препоръчително да се направи проверка за кърлежи по тялото.

В случай на ухапване от кърлеж, CDC съветва използването на пинцети за нежно изваждане на кърлежа, последвано от дезинфекция на засегнатата област.

Ключови моменти:

  1. Важно е българите, пътуващи до ендемични райони, да са информирани за симптомите и предпазните мерки.
  2. Заболяването може да бъде лекувано с общодостъпния антибиотик доксициклин.
  1. Навременното лечение е ключово за предотвратяване на тежки последствия.

Заключение:

Предупреждението от CDC е важно напомняне за българите, които планират пътувания в региони, където заболяването е ендемично. Бъдете информирани и предпазливи, за да се предпазите от потенциални рискове.

Ivan Petrova

Иван Петров, известен в интернет средите като Ivan Petrov, е утвърден и уважаван писател и изследовател, който се отличава със своята страст към науката, природата и здравето. С години опит в писането и дълбоки познания в различни области, той е станал ценен член на нашия екип в zahlebarkite.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *