ЗдравеИнтересноНаука

Революционен метод в борбата с домашните молци чрез паразитни оси

Години наред, британските домакинства са изправени пред сериозен проблем с домашните молци, които унищожават дрехи, килими и мебели за стотици паунда. От 2008 г., когато нафталинът беше забранен заради своята токсичност, проблемът се задълбочи. Но днес, малки паразитни оси Trichogramma се превръщат в ефективно, химически свободно решение.

Природният хищник на молците:

Тези оси, които са по-малки от 0.5 мм и едва забележими с невъоръжено око, се използват все повече от музеи за борба с молците, показвайки обещаващи резултати. Те са естествени хищници на Tineola Bisselliella, най-често срещаният вид дрехни молци във Великобритания, като снасят своите яйца вътре в яйцата на молците. Ларвите на осите растат вътре в яйцата на молците, убивайки ги.

Приложение и ефективност:

Армандо Мендес, координатор за интегрирано управление на вредители в Натуралния исторически музей, разказва, че все повече музеи по света използват тези оси за контрол на популациите на молци. През 2020 г. в един от складовете на музея, където имаше проблеми с молци, осите се оказаха ефективни.

Как работят осите?

Осите се доставят в малки картонени кутии и могат да се съхраняват при температура около 4°C за около седмица. Използването им е просто: освобождават се няколко стотин оси, които могат да покрият около четири или пет кубически метра.

Значението за България:

Тази информация е особено важна за България, където множество домакинства също се сблъскват с проблема с домашните молци. Този естествен и безопасен метод предлага алтернатива на химическите средства за борба с вредителите и може да бъде ефективно приложен в българските домове.

Предизвикателства и възможности:

Въпреки че осите са по-скъпи от традиционните методи за контрол на вредители и са уязвими към остатъчните пестициди в околната среда, те предлагат иновативен и екологичен подход за решаване на проблема с молците.

Заключение:

Паразитните оси Trichogramma предлагат нова надежда в борбата с домашните молци. Този метод не само предоставя безопасна и екологична алтернатива на химическите средства, но също така показва значението на иновативните подходи в управлението на вредители, което е особено актуално и за българските домакинства.

Ivan Petrova

Иван Петров, известен в интернет средите като Ivan Petrov, е утвърден и уважаван писател и изследовател, който се отличава със своята страст към науката, природата и здравето. С години опит в писането и дълбоки познания в различни области, той е станал ценен член на нашия екип в zahlebarkite.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *