ИнсектиИнтересноНаукаНовиниОбщиХлебарки

Летящи хлебарки в Испания

Нов вид летящи хлебарки стряска жителите на испанските градове, алармира онлайн изданието на „Кадена Сер“.

Поредната жертва на шестокраките гадини, станал град Толедо, известен с историческите си забелеителности. Сега към тях могат да се добавят и въпросните насекоми, които са си чиста екзотика, коментират местни специалисти за борба с вредителите.

Те твърдят, че от август насам са се отзовали на над 300 сигнала за летящи хлебарки. По думите им, вредителите се срещат във всички квартали на Толедо без изключение.

Оказва се, че домашните неприятели са от вида американска хлебарка Periplaneta americana. Това е вид, който принципно тормози Съединените щати. Донесени от имигранти и туристи обаче, американките се превърнали в местни жители и за Испания.

Канарските острови са първата жертва на летящите американски хлебарки. Една от версиите, е че вредителите са пренесени на островите от туристи.

„Кадена Сер“ припомня, че първа жертва на американските хлебарки стават Канарските острови. По-късно летящите вредители се пренасят и в континенталната част на страната. Най-големи популации са засечени в района на Валенсия – град, който, подобно на Толедо, е притегателен център за туристите.

Способностите на американските хлебарки са впечатляващи. Те не просто се адаптират лесно към околната среда, но могат да атакуват жилища до 5-ия етаж. Това от своя страна им дава сериозна възможност за избор на дом.

Нещо повече специалистите в борбата с вредители твърдят, че гадините се унищожават трудно с традиционните препарати. Причините са в ограниченията за употребата на инсектициди, наложени от ЕС. Те не важат в Съединените щати, откъдето идват въпросните хлебарки, свикнали на всяакви препарати.

Традиционно жилищата на европейците са населени от два вида хлебарки – малките рижави прусаци и по-големите им братя, популярни като „черните хлебарки“, които са „внесени“ от Азия. И едните и другите са упорити неприятели, но не могат да се сравняват с „американките“, смятат специалисти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *