ИнтересноНаукаХлебарки

Защо е трудно да смачкаш хлебарка

Учени установиха, че хлебарките могат “да се сгънат” до една трета от размера си благодарение на своя екзоскелет.

Хлебарките издържат на натиск до 900 пъти по-голям от собственото им тегло. Това доказаха учени от американския университет “Бъркли” след серия от експерименти, разказва сп. “Сайънс”.

Шестокраките насекоми са мачкани и огъвани по всевъзможни начини. Вместо да загинат обаче хлебарките се приспособяват и успяват да преодолеят всякакви препятствия. При един от експериментите хлебарка дори успява да сгъне тялото си под формата на латинската буква U и пак да се измъкне от изкуствено създадения капан.

Най-впечатляващият експеримент е този, при който хлебарка с височина 9 милиметра е принудена да се промъкне през процеп с ширина 3 милиметра. Вместо да се откаже, насекомото просто “се сгъва” до една трета от обема си и преминава. Цялата процедура отнема на хлебарката едва една секунда.

“Телата им се огъват но не се чупят”, обяснява специалистът по роботика Робърт Уууд от “Харвард”. “Опитваме се да видим дали това е възможно и приложимо при роботите”, допълва ученият.

Тайната в издръжливостта на хлебарките е в т.нар. екзоскелет, от който са изградени телата им. Строежа на въпросния екзоскелет е такъв, че може да понася силни удари и натиск, без да получава трайни увреждания.

Способността на хлебарките да преминават през тесни места и да издържат на всякакъв натиск “е по-впечатляваща от всеки друг жив организъм на планетата, който е измерван някога с изключение на октоподите”, разказва Стейси Комбс от университета “Дейвис”. Разликата обаче е, че октоподите са мекотели, а хлебарките имат твърди тела и могат да развиват завидна скорост. Това кара учените от цял свят да ги изучават  и да се опитват да създадат роботи по тяхно подобие.

“Не само насекомите но също, раците, паяците и скорпионите са страхотни в умението си да се промъкват където си пожелаят и са доста трудно унищожими”, е заключението на биолога Робърт Фул от “Бъркли”, който провежда експеримента.

Научно доказано е обаче, че екзоскелетът на хлебарките не е съвършен. Най-големият им враг е диатомичната пръст. Миниатюрните песъчинки могат буквално да разрежат хлебарките като ножове. Затова диатомичната пръст е често използвана като естествено средство против хлебарки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *