НаукаОбщиПрепаратиХлебарки

Биопрепарати против хлебарки

Често пъти човек иска да се отърве от хлебарките, но се опасява от страничните ефекти на използваните препарати. Дори да сте готов да дадете определена сума за професионална помощ, на въпрос дали препаратите са вредни за деца или домашни животни, може да получите уклончиви отговори. “Да, препаратите ни не са токсични, не са вредни, но децата не трябва да пипат където е пръскано. Или пък животните не бива да ближат където е пръскано”, гласи препоръката. Така те си измиват ръцете, но на вас не ви става по-леко. Защото е ясно, че децата няма как да бъдат спрени, особено ако са бебета в опитите им да ръчкат, ровят и пиполят навсякъде. Представете си малко бебенце с постоянно течащи лигички, които то маже с пръстче по земята, а после си лапва пръстчето. А там чичкото е минал и напръскал.

ТРАДИЦИОННИ ВАРИАНТИ

И… започва ровенето в интернет за безопасни препарати против хлебарки или пръскане против хлебарки с нетоксични средства. Търсят се всевъзможни варианти от типа на разни домашни смески, топчета и т.н.

Най-лесното средство за за борба с хлебарките в случай с малки деца или животни е да прибегнете до къщичките капани. Важното е да ги скриете достатъчно добре, за да може детето/кучето/котката да не ги достигне. Те са подходящи и от гледна точка на това, че отровата е скрита сравнително на дълбоко и ще минат 20-30 секунди преди детето/животното да стигне до опасната субстанция, а вие ще можете да се намесите. Може да звучи смешно, но всеки родител или стопанин на животно знае, че понякога и един миг може да се окаже решаващ преди ходенето до спешния кабинет. За сравнение при топчетата с борна киселина нямате тази възможност и това време за намеса.

АМЕРИКАНСКОТО ЧУДО

Разбира се има и много читатели, които са твърдо решени да се отърват от хлебарките, без да прибягват до химикали, защото искат да живеят в унисон с природата. Има и такива, които се притесняват твърде много за децата или любимците си. За тях има алтернативен вариант. Популярен е най-вече в Съединените щати и се нарича диатомична пръст – diatomaceous earth. У нас е популярен като хранителна добавка или разкрасително средство. Макар че популярен,  е доста силно казано. За диатомичната пръст се знае малко или почти нищо в България. Истината обаче е, че хлебарките ненавиждат този натурален продукт, който на практика е вид кал, която се добива от определени находища или кариери, подобно, да речем, на каменната сол.

Въздействието му върху хлебарките е следното. Тя минава по мястото с диатомична пръст, усеща че се е изцапала и започва да си ближе крачетата. Попаднала в организма й, диатомичната пръст буквално разпорва хлебарката отвътре. Диатомичната пръст може да се използва за поръсване в прахообразно състояние. Можете да я разредите във вода и да напръскате с нея, както е описано в секцията за пръскане против хлебарки.

В Америка дори има специализирани сайтове, които обясняват за ползата и екологичната чистота на диатомичната пръст. За тези, които не вярват в ефекта от диатомичната пръст, вижте следващия видеоклип:

Трябва да имате предвид, че диатомичната пръст е различни видове и тази, която се използва като хранителна добавка, може да не е подходяща за изтребване на хлебарки.

N.B. Диатомичната пръст се използва още за обезпаразитяване на кучета и котки, както и за пръскане на растенията против насекоми.

Слабо токсични препарати, които не вредят на деца и домашни любимци, но са смъртоносни за хлебарките. Да, има такова животно – казва се диатомична пръст!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *