НовиниОбщиХлебарки

Хлебарките свалят гаджета с 90-секунден танц

Пърхането с крила е „трикът“, с който хлебарките привличат своите партньорки.

Не размерът, а енергичността са решаващият фактор при избора на партньор при хлебарките. Това установиха учени от университета „Англия Ръскин“, цитирани от вестник „Дейли мейл“.

Колкото и клиширано да звучи, се оказва, че размерът не е от значение при хлебарките. Тъкмо напротив женските хлебарки предпочитали по-дребничките, но по-повратливи партньори. Причината е, че по-малкият размер бил гаранция за по-голяма издръжливост. А именно тя е основната характеристика на хлебарките – те са известни, че бягат бързо и могат да издържат на всякакви несгоди, включително и на радиация.

При анализа на поведението на знаменитите кубински хлебарки, които във времената на соца пристигаха и у нас в багажа на партийните дейци, учените забелязват „предбрачен“ танц, с който мъжкарите привличат своите потенциални половинки. Въпросният танц се изразява в размахване и демонстрация на крилата. Макар че ги познаваме предимно като бягащи насекоми, хлебарките се справят добре и с летенето. Та крилата се издигат първоначално под ъгъл 10-20 градуса, последвани от движения, при които летателните органи застават под ъгъл 90 градуса спрямо земята. Именно тук се проявява и въпросната пъргавина и умелост. Както можете да се досетите – дребничките хлебарки действат по-добре, тъй като земното притегляне е по-благосклонно към тях.

Учените не се наемат да твърдят какво точно гледат женските хлебарки по време на танца. Фактът е обаче, че дребосъците успяват „да намажат“ по-често от едричките си конкуренти. Нещо, което по принцип не е характерно за животинския свят.

„Експериментите ни показват, че въпросните танци и демонстрации на мъжество изморяват изключително много мъжкарите. Вложената енергия, а не други фактори като размера на мъжкаря например, натежават при вземането на решението за чифтосване от женските хлебарки“, обяснява ентомоложката Софи Моулс от университета „Англия Ръскин“.

Така или иначе хлебарките не са най-добрия съсед във вашето жилище. Ако търсите варианти да се спасите от тях, подберете най-добрата отрова за хлебарки, а след това преценете как да я приложите в своя дом.

НАЙ-ДОБРАТА ОТРОВА ЗА ХЛЕБАРКИ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *