ИнсектиОбщиПрепарати

Що е инсектицид, ДДД и други “тайни”

Унищожаване на хлебарки без сложни термини!

Дори в най-красивата кухня може да се крият хлебарки. За да ги унищожите е добре да сте наясно с „правилата на играта“ и всички термини в нея.

Писна ми от тия хлебарки! – казвате си и сядате да търсите в интернет ефикасни средства за борба с насекомите. Да, но изведнъж се сблъсквате със стена от сложни термини и понятия за „професионално“ унищожаване на хлебарки. Ще се опитам да вдигна завесата над „тайнствения“ свят на борбата с хлебарки.

– инсекти – тази думичка се използва често пъти, за да замени по-простичката и разбираема – насекомо. Произхожда от латинското insectum.

– инсектицид – както можете да се досетите и тази дума е свързана с насекомите. Инсектицит означава препарат, отрова срещу насекоми. В нашия случай хлебарки.

– активно вещество – всеки инсектицид/отрова срещу хлебарки има активно вещество, което на практика убива хлебарките. Ако решите да пръскате у дома или да извикате фирма, е добре да разберете с какъв препарат (инсектицид) ще се пръска и да проучите какво е активното вещество. Само така ще знаете какъв резултат да очаквате. Едно от най-смъртоносните вещества за хлебарките е фипронил-ът, който се съдържа в редица гелове и примамки против хлебарки.

– апликатор – стане ли дума за гелове против хлебарки, любимата ми дума е апликатор. Както се досещате геловете против хлебарки, са отрови, които се продават в течна форма. Сами се досещате, че дори гъста, поставянето на дадена течност във вертикално или хоризонтално положение е доста сложна. Затова геловете се продават в удобни спринцовки. Тъкмо те са наричани „апликатори“. Идва от английското apply или прилагам.

– ДДД – борбата с вредители често пъти е завоалирана зад внушителното трибуквие ДДД. То съдържа в себе си трите насоки, в които действат повечето фирми. Дезинфекция – обезпаразитяване, Дезинсекция – прогонване на насекоми, Дератизация – прогонване на гризачи (мишки и плъхове – б.а.).

Като знаете същността на тези думи ще можете по-уверено и по-ясно да седнете и да прочетете повечето текстове, свързани с борбата с хлебарки. Оттук нататък въпросът е да помислите и да изберете какви средства да използвате в дома си в зависимост от:

– вида и размера на жилището

– наличието деца и домашни любимци вкъщи

– алергичен ли е някой от домакинството към химикали

– какви са личните ви разбирния за екология

Много често обаче хората казват – не ме интересува какво е, важното е да ме отърве от хлебарките. Съветваме ви първо да опитате с борна киселина, като следвате мерките за безопасност и внимавате дете или животно да не се докосват до отровата. Ако това не помогне, опитайте с някой от по-сериозните препарати, продавани в търговската мрежа. Било то гелове или други препарати.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *