Uncategorized

Котешките бълхи,как да предотвратим превръщането им в пандемия

Котешките бълхи са малки,но могат да бъдат ужасно опасни!Според последната статистика над 70% от домакинствата в България обитавани от котки се сблъскват с многобройните проблеми,които създават тези микроскопични паразити.Опасни ли са за нашето здраве и възможно ли е да  отървем пухкавите си домашни любимци от тях завинаги?Нека ви запозная подробно с тези неканени в дома ни вредни  и досадни спътници.

Какво е котешка бълха?

Една от най-характерните черти на котешката бълха е нейната способност да скоча на големи разстояния, достигащи до 150 пъти дължината на тялото й, което я прави изключително мобилна при търсене на гостоприемници.Тя е малка по размер, обикновено около 1-2 мм в дължина има тъмно кафяв или черен цвят с тънко и продълговато тяло. Храни се с кръвта на своя домакин, което може да причини дразнене, алергии и в някои случаи и предаване на паразити или болести.Котешките бълхи са синантропен вид (Ctenocephalides felis)и  са един от най-често срещаните паразити на домашните котки. Техният жизнен цикъл е сложен и включва четири основни стадия: яйце, ларва, какавида и възрастна бълха(имаго). Разбирането на тези стадии е важно за ефективното контролиране и предпазване от заразяване.

1. Яйце: Жизненият цикъл на котешките бълхи започва с яйце. Възрастните женски снасят яйца си върху своя домакин (котката),които бързо попадат в обитаваното от нея жилище,където се поддържа постоянна температура и влажност. Женската бълха снася многократно между 5 и 10 яйца като през целия си живот общо 500,те са много малки и не са лепкави, което улеснява тяхното разпространение в дома.

2. Ларва: След излюпването от яйцето, се появява ларвата. Тя е микроскопична и избягва светлината, криейки се в тъмни, защитени места като килими, мебели или пукнатини. Ларвите се хранят с органични материи като мъртва кожа и изпражнения на възрастни бълхи.

3. Какавида: В края на третата фаза ларвата изплита пашкул  и се превръща в какавида.Пашкулът е защитен и труден за унищожаване. Този стадий може да продължи от няколко дни до няколко седмици, в зависимост от условията на околната среда.

4. Възрастна бълха: След като излезе от пашкула, бълхата става възрастна и активно търси домакин, за да се храни с кръв. Възрастните бълхи могат да живеят на своя гостоприемник за няколко седмици, а в някои случаи и месеци.

Има ли бълхи котката ми?

Откриването на бълхи при котката може да бъде стресиращо за всеки собственик на домашен любимец. Тези кръвосмучещи паразити не само причиняват дискомфорт и алергии на котката, но също така могат да бъдат трудни за отстраняване. Ето как да идентифицирате тяхната поява при котката и как да реагирате бързо и ефективно за тяхното премахване.

 • Търсене на признаци: Един от сигурните признаци за наличие на бълхи е ако котката ви  често се хапе,чеше и има необичайно и  неспокойно поведение,което е първият индикатор за щателна проверка на домашният ви любимец.Проверете козината за черни точици (изпражнения на бълхи), червени обриви или ухапвания по кожата,а най-често може да откриете и пълзящи паразити по корема,врата и зад ушите на четириногият.

Лечение с препарати и лекарства!

 • Почистване на домашния любимец:  Като първа мярка използвайте специалните шампоани против бълхи от които има богата гама и са широкоразпространени и достъпни  в цялата търговската мрежа в страната като за тяхното ползване не е нужна консултация с ветеринарен лекар.
 • Предотвратяване на повторна поява:  Като втора мярка започнете да третирате котката си с препарати или лекарства  специално предназначени за лечение и предпазване от упоритият паразит.Има богат избор от предпазни средства под формата на каишки,капки,електрически четки,репеленти,спрейове и други.Консултацията с ветеринарно лице в този случай е препоръчителна.
 • Обезпаразитяване на дома:(Като трета и  най-важна мярка е добре да се обърнете към специализирана фирма за борба с вредителите,каквато е preventa.bg  Нашият екип от професионалисти ще се погрижи да дезинфекцира всяко недостижимо от вас кътче в дома ви,като това ще гарантира 100% качествено  премахване на упоритият паразит от вашият дом и градина. ) Като трета мярка  почистете старателно дома си като включите редовно използване на прахосмукачка с която да почиствате матраците,диваните и други мебели,които котката ви обитава, включително пране на всички одеяла и чаршафи на висок градус.

Лечение с домашни и природни средства!

 • Билкови отвари:
  • Използвайте билкови отвари за борба с бълхите.
  • Билките като пелин имат силна миризма, която отблъсква бълхите.
  • Пригответе отвара от пелин(кипнете във вода за около 5 минути 1 супена лъжица сух пелин) когато изстине я нанасяйте внимателно с памучно тампонче върху козината на котката, избягвайки устата, очите и носа.
 • Лимонена вода и ябълков оцет:
  • Смесете лимонов сок или ябълков оцет с вода(количеството на разтвора трябва да е едно към вода и оцет)
  • Нанесете сместа върху козината на котката.
 • Сол и Боракс:
  • Използвайте сол и боракс за унищожаване на бълхите.
  • Нанесете тънък слой върху килимите и тапицерията и след това почистете с прахосмукачка.
 • Етерични масла:
  • Смесете етерични масла като лавандула, мента или евкалипт с вода(разредете няколко капки от маслата с малко количество вода )
  • Нанесете върху козината на котката.
 • Диатомична пръст:
  • Използвайте диатомична пръст. Този фин бял прах, направен от вкаменени останки на морски същества, може да увреди екзоскелета на бълхите, причинявайки им дехидратация и смърт.
 •  Пивоварна мая:
  • Добавете пивоварна мая в малки количества в храната на котката.
 • Сапун за съдове:
  • Използвайте малко количество  мек сапун за съдове за направата на хладка вана за котката, която помага при убиването на бълхите.
  • Внимавайте да не изсушите кожата й.

 

 

Ivan Petrova

Иван Петров, известен в интернет средите като Ivan Petrov, е утвърден и уважаван писател и изследовател, който се отличава със своята страст към науката, природата и здравето. С години опит в писането и дълбоки познания в различни области, той е станал ценен член на нашия екип в zahlebarkite.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *