БизнесДървеници

Как да се предпазим от досадните дървеници по време на пътуване

С нарастващото медийно внимание към дървениците и техния ефект върху пътуващите по света, все повече хора се тревожат за потенциалната опасност, която тези насекоми представляват за хора и домашни любимци. Експерти от Университета на Флорида в Института за хранителни и аграрни науки (UF/IFAS) предоставят научно обосновани съвети за разпознаване на дървениците, техните влияния върху хората и домашните любимци и как да ги предпазим от заразяване у дома след пътуване.

Познаване и предпазване

Дървениците са кръвосмучещи насекоми, адаптирани към живот в затворени помещения като домове и апартаменти. Те могат да изсмукват кръв от различни животни, включително домашни любимци, казва Роберто Перейра, урбанен ентомолог от UF/IFAS.

Важността на прахосмукачката

Начините за нехимичен контрол на дървениците, като почистването с прахосмукачка, са важна част от ефективната борба с тях. Прахосмукачката не може да елиминира напълно дървениците, но е полезна за премахване на големи клъстери от дървеници, както и за редуциране на употребата на инсектициди в силно заразени места.

Съвети за пътуващите

При настаняване в хотелска стая, потребителите трябва да отделят няколко минути за проверка на местата около леглото за признаци на дървеници. Преди напускане, препоръчително е да се проверят личните вещи. При покупка на употребявани предмети като багаж, възглавници или мебели, е добре да се проверят шевове и гънки. След посещение на места, е добре да се проверят личните вещи преди влизане в къщата. Дрехите могат да бъдат поставени в сушилня на висока температура за 20-30 минути, за да се унищожат евентуални неканени “гости”.

Митове и неразбирателства

Сред често срещаните митове е, че инсектицидните димки са неефективни срещу дървеници. Не е необходимо да се изхвърлят матраците, тъй като има ефективни калъфи за матраци, които могат да предпазят от дървеници. Ако откриете един възрастен дървеник, просто го унищожете и изхвърлете, но бъдете нащрек за други. Поддържането на чист и подреден дом помага в управлението на дървеници, като им предоставя по-малко места за скриване.

Заключение

За българите,които често пътуват, тези съвети и информация могат да бъдат изключително полезни за предотвратяване на заразяване с дървеници след пътуване. Подходящото информиране и предприемане на мерки за предпазване могат да спомогнат за избягване на неприятни ситуации с тези насекоми.

Ivan Petrova

Иван Петров, известен в интернет средите като Ivan Petrov, е утвърден и уважаван писател и изследовател, който се отличава със своята страст към науката, природата и здравето. С години опит в писането и дълбоки познания в различни области, той е станал ценен член на нашия екип в zahlebarkite.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *