Дървеници

Как да се справим при ухапване от дървеница – Съвети и Решения

Ухапването от дървеници може да предизвика зачервяване, подуване и сърбеж, поради инжектирането на алергени при ухапването. Изявените симптоми са индивидуални и зависят от степента на чувствителност на всяко лице. В тази статия ще Ви предоставим информация и важни съвети за решенията, които трябва да предприемете при ухапване от дървеница.

Основни важни моменти

 • Разпознаване на симптомите на ухапване от дървеница и разликата между тях и ухапванията от други насекоми
 • Първоначални стъпки за лечение при установено ухапване от дървеница
 • Домашни средства за облекчаване на симптомите и превенция на кожни инфекции
 • Кога е необходимо да посетите лекар при ухапване от дървеница
 • Мерки за превенция и защита от дървеници в бъдеще
 • Професионални решения за борба с дървеници

Разпознаване на ухапванията от дървеници

За да можем да се справим ефективно с ухапванията от дървеници е важно да успеем да ги разпознаем. В този раздел ще разгледаме типичните симптоми на ухапване от дървеница, както и как да ги отличим от ухапванията на други насекоми.

Типични белези и симптоми на ухапване от дървеница

Характерните признаци на ухапване от дървеница включват червеникави подутини или малки петна, които могат да се появяват в зиг-заг формация или в права линия. Засегнатите места са обикновено откритите участъци от тялото като клепачите, шията, лицето, ръцете и стъпалата, и симптомите могат да се появят с различно време на инкубация, в някои случаи до 10 дни след ухапването. Обикновено ухапванията от дървеници са болезнени и могат да предизвикат алергични реакции.

Сравнение с ухапвания от други насекоми

Ухапванията от дървеници могат да се сбъркат с тези от комари или бълхи, но има отличаващи белези – липсата на червено петно в центъра и появата на ухапвания по цялото тяло, а не само около глезените. Обикновено ухапванията от дървеници са болезнени и могат да предизвикат алергични реакции. И двата типа ухапвания от насекоми могат да представляват значителен дискомфорт. В таблиацата по-долу разглеждаме съпоставяемо характеристиките на ухапванията от комари, бълхи и дървеници.

Тип насекомоХарактеристики на ухапваниятаТипични засегнати зони
ДървеницаЧервеникави подутини или петна в зиг-заг формация или в права линия; болезнени, може да предизвикат алергични реакцииОткритите участъци от тялото като клепачите, шията, лицето, ръцете и стъпалата
КомарЧервено петно и пухкащи въздух; може да предизвика леко сърбяща реакцияВсички участъци на тялото, обикновено около глезените
БълхаЧервеникави петна или пухкави въздушни балончета; може да предизвика сърбеж на различен интензитетДолната част на краката, по специално около глезените

Разпознаването на симптомите на ухапване от дървеница е важна стъпка за бързата и адекватна реакция. В следващата част от статията ще разгледаме първоначалните стъпки след установяване на ухапването.

Първоначални стъпки след установяване на ухапването

Установили сте, че сте ухапани от дървеница? Сега е моментът да предприемете няколко важни стъпки за лечение на ухапвания и облекчаване на симптомите. Първо и основно, измийте засегнатата област със сапун и вода. Това ще помогне да се предотвратят кожни инфекции и да се намали сърбежът. След това можете да нанесете кортикостероиден крем за по-добро облекчаване на сърбежа и възпалението.

Освен това е много важно да почистите и проверите дома си за признаци на дървеници, особено около местата, където спите. Тъй като дървениците предпочитат да се хранят през нощта, е добра идея да се уверите, че няма насекоми, скрити в матраци, рамки на леглата, чаршафи или дрехи.

Съвет: Почистете и изпрашвайте редовно спалнята си, за да предотвратите навлизането на дървеници в дома си.

Ако симптомите от ухапването започнат да се влошават, не се колебайте да потърсите медицинска помощ. Лекарят може да препоръча специфично лечение или да предложи допълнителни начини за облекчаване на симптомите и превенция на кожни инфекции.

 1. Измийте ухапването със сапун и вода.
 2. Нанесете кортикостероиден крем, ако е необходимо.
 3. Проверете своя дом за признаци на дървеници.
 4. При поява на усложнения, потърсете медицинска помощ.

Домашни средства за облекчаване на симптомите

Сърбежът, подуването и болката от ухапванията на дървеници могат да бъдат тревожни, но прилагането на домашни средства може да предложи някои решения. В тази част от статията ще разгледаме начини за облекчаване на симптомите с помощта на лед, антисептици и някои природни средства.

Използване на лед и антисептици

Един от най-евтините и лесните начини за облекчаване на симптомите след ухапване от дървеница е да приложите лед върху засегнатата област. Това ще намали подпухването и ще облекчи сърбежа:

 • – Покривайте парчето лед с почистваща кърпа или хартия преди да го приложите върху ухапването;
 • – Направете компреси с лед на всеки няколко часа за облекчаване на симптоми;
 • – Не държете леда в/у кожата за повече от 10 минути наведнъж.

След прилагането на лед, могат да се използват и антисептични решения, за да се предотвратят кожни инфекции. Опитайте се да ги приложите няколко пъти на ден върху засегнатата област съобразно указанията на опаковката.

Природни средства за намаляване на сърбежа

Освен прилагането на лед, антисептици и медикаменти, лечение на ухапвания от насекоми може да включва използването на природни средства, налични в аптеките:

 1. 1. Цинк оксид: Този мехлем може да се намаже на ухапването, за да облекчи сърбежа и да подпомогне зарастването на кожата;
 2. 2. Бял венец: Антибактериалните свойства на белия венец могат да помогнат при превенция на инфекции. Направете си слаб разтвор с вода и намажете на кожата;
 3. 3. Витамин С: Витаминът помага при възпалението и заздравяването на кожата. Вземайки Витамин С в хранителни добавки или храната си, може да помогнете в борбата със симптомите от ухапването;
 4. 4. Алое вера: Гелът от алое вера е чудесно средство за облекчаване на сърбежа. Нанасяйте гела върху засегнатата област няколко пъти на ден за оптимални резултати.

Важно е да помним, че винаги трябва да търсите консултация с лекар, особено ако симптомите са тежки, продължават да се влошават или не подлежат на облекчаване от домашни средства.

Кога е необходимо да посетим лекар

Независимо от това, че дървениците не предават заболявания, е препоръчително да потърсите медицинска помощ ако реакцията е тежка или не подлежи на облекчение. Симптоми като големи мехури, силно оток, продължителен сърбеж или в случай на евентуална инфекция може да изисква лечение с антибиотици или стероидни препарати. При тежка алергична реакция, може да се наложи лечение с инжектиране на антихистамин или адреналин.

В някои случаи, посещение при лекар може да бъде жизненоважно:

 1. Ако имате трудности с дишането след ухапване от дървеница
 2. Ако ухапването доведе до бързо и агресивно разпространение на възпалението и/или зачервяването
 3. Ако и след прилагане на домашни средства симптомите се влошат и/или продължават за значителен период от време
Причина за консултацияВъзможно лечение
Тежка алергична реакцияАнтихистамин, адреналин (епинефрин)
Инфекция или тромбозаАнтибиотици, антикоагуланти
Невъзможност да облекчим симптомите с домашно лечениеИндивидуално лечение при консултация с лекар

Ако имате история на алергични реакции към ухапвания или изкуствате сърбеж, оток, горещина или болка в района на ухапването, незабавно посетете лекар.

Не забравяйте, че е важно да избягвате разчесване, царапане или побиване на ухапването, тъй като това може да доведе до повреда на кожата и увеличаване на вероятността за инфекции.

Превенция и защита от дървеници в бъдеще

За успешна превенция на нашествие от дървеници в домовете си, се препоръчва да предприемем мерки на различни нива. Ежедневно поддържане на чистота и ред, редовно преглеждане на мебелировката, както и подходяща защита при пътувания, могат да предотвратят сериозни проблеми с дървеници.

Мерки за предпазване на дома от дървеници

Домашните мерки за предпазване на жилището са от голямо значение за успеха в борбата срещу дървениците. Ето няколко основни стъпки, които можете да предприемете:

 1. Редовно проверяване и почистване на спалните места, матраци, рамки на легла и дрехи.
 2. Употреба на защитни калъфи за матраците.
 3. Внимателно почистване на пролетите на рамките на леглата, мека мебел и други убежища, където е възможно нашествие от дървеници.

Как да се подготвим при пътуване

При пътуване извън дома, е важно да бъдем подготвени и да предприемем мерки за защита. Нека да разгледаме даващите успех мерки:

 • Внимателно преглеждане на хотелската стая за наличие на дървеници, като търсене на петна по чаршафите или следи около леглата.
 • Съхраняване на багажа далеч от спалните места, поставени върху метални стойки, ако е възможно.
 • След завръщане у дома – пране, гладене, или сушене на висока температура на дрехи и текстил при поне 60 градуса за 30 минути, за да унищожите възможни дървеници.

Редовното поддържане на дома и изпълнението на противодървеничести мерки е ключът за предотвратяване на поредни ухапвания и други свързани с дървеници неприятости.

Професионални решения за борба с дървеници

Професионалните услуги за борба с дървеници предлагат ефективно решение и често използват одобрени от Министерството на здравеопазването препарати за пръскане. За пълното унищожаване на дървениците могат да са нужни няколко обработки, които се провеждат на интервали от 57 дни. В този раздел ще разгледаме различните методи за професионално обезпаразитяване и как да изберете подходяща услуга за вашите нужди.

Има няколко вида процедури за пръскане срещу дървеници, които често са предпочитани от професионалните услуги, защото осигуряват ефективно и бързо успешен резултат. Някои от тях са:

 • Използване на екологични инсектициди – позволява ефективността на химичните съединения без вредните странични ефекти за здравето на човека и околната среда.
 • Употреба на пара или студен аерозол – за ефективно избиване на дървеници от матраци, мебели и други труднодостъпни места.
 • Постепенно нагряване на помещението – този метод спомага за унищожаването и на множество ларви на дървеници.

При избора на компанията, която ще се грижи за професионалното обезпаразитяване на дома ви, търсете референции, лицензи и осигурете си гаранция за качеството на предоставения проект.

Метод на обработкаПредимстваНедостатъци
Екологични инсектицидиБезопасни за околната среда и човешкото здравеКонсумацията на повече време за обработка и унищожаване на вредителите изцяло
Пара или студен аерозолИзползва се за ефективно унищожаване на дървеници в труднодостъпни местаМоже да повреди някои видове материи и фини мебели
Постепенно нагряване на помещениетоУнищожава дървеници и ларвите имВисока цена и консумация на електроенергия

След извършване на професионалното обезпаразитяване на дома си, в перспективата следвайте превантивните мерки и хигиенните практики, за да предотвратите повторна инфестация на дървеници.

Заключение

При ухапване от дървеница, е жизнено важно да предприемете бързи и ефективни мерки за обработване на симптомите и контрол върху вредителите. Не подценявайте значението на свършване на ухапвания от дървеници, тъй като това може да ви спести много дискомфорт и потенциални здравословни проблеми.

Използвайте различните локални решения при ухапвания, които може да помогнат да намалите сърбежа и отоците, и обмислете да потърсите медицинска помощ, ако симптомите са тежки. Профилактиката и мерките за контрол на дървениците в дома са ключови и ще ви помогнат да предотвратите неприятности в бъдеще.

Разгледайте възможността за посещение на професионални услуги по борба с дървеници, ако те представляват постоянна проблем в жилището ви. Не забравяйте значение на предпазните мерки при пътуване и проверката на местата за настаняване за признаци на дървеници.

FAQ

Как мога да разпозная ухапването от дървеница?

Характерните симптоми на ухапване от дървеница включват червеникави подутини или малки петна, които могат да се появяват в права линия или зиг-заг формация.

 

Как да се справя с ухапването от дървеница?

Измиете засегнатата област със сапун и вода за предотвратяване на инфекции и намаление на сърбежа. Можете да нанесете кортикостероиден крем за облекчаване на сърбежа и възпалението.

Кога трябва да потърся медицинска помощ при ухапване от дървеница?

Потърсете медицинска помощ ако реакцията е тежка или не подлежи на облекчение, в случай на големи мехури, силно оток, продължителен сърбеж или евентуални инфекции.

Как мога да предотвратя ухапвания от дървеници в дома си?

Редовно проверявайте и почиствайте спалните места, матраци, рамки на легла и дрехи. Използвайте защита на матраците и премахнете наличието на пространства, където дървениците биха могли да се крият.

 

Как да се предпазя от дървеници при пътуване?

Внимателно прегледайте местата за настаняване за признаци на дървеници и съхранявайте багажа си далеч от спалните места. Редовно проверявайте за наличието на насекоми.

Какво предлагат професионалните услуги за борба с дървеници?

Професионалните услуги за борба с дървеници използват одобрени от Министерството на здравеопазването препарати за пръскане и може да са нужни няколко обработки на интервали от 57 дни за унищожаването на дървениците.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *