ИнтересноНаукаОбщи

Борба с голи охлюви: Защита на градината и ефективни домашни средства

 


Градините са красиви оазиси на спокойствие и зеленина, но понякога се сблъскват с един дребен, но упорит враг – голия охлюв. С повече от 100,000 вида по света, охлювите намират убежище и храна в градините, без значение дали в тях се отглеждат местни или екзотични растения. Голите охлюви обаче се явяват сериозен враг на всеки градинар.

Особености на голите охлюви:

 • Скорост и живот: Слузестите охлюви се движат със скорост до 3 метра на час, като винаги носят на гърба си черупките си, където се укриват при екстремни температури.
 • Апетит: Тези животинки имат впечатляващ апетит, като могат да изядат храна, равностойна на собственото им тегло за един ден.

Вреди за градината:

 • Унищожаване на растения: Голите охлюви са известни с тяхното увлечение към различни растения, особено марули и други листни зеленчуци, което води до значителни щети в градините.
 • Разпространение на болести: Те могат да бъдат носители на различни растителни болести и паразити, което допълнително увеличава риска за здравето на растенията.

Домашни средства за борба с голите охлюви:

 1. Сухи материали: Използването на дървени стърготини, черупки от яйца, пясък, пепел или утайка от кафе около лехите може да предотврати движението на охлювите, тъй като те затрудняват тяхното преминаване.
 2. Канела и чили на прах: Смес от канела и чили на прах в съотношение 1:1 може да отблъсне охлювите. Канелата пречи на охлювите да усетят миризмата на растенията, а лютото от червения пипер ги отблъсква.
 3. Природосъобразни капани: Използването на бира или смес от вода и захар в малки контейнери, заровени в земята, може да привлече и улови охлювите.Ефективен капан може да бъде и морската сол като обилно количество от нея бива наръсено около растенията,но на достатъчно голямо разстояние от насаждението.

Интересни факти за охлювите:

 1. Изключително разнообразие: Има над 100,000 различни вида охлюви, които обитават почти всички среди – от дълбоките океани до високите планини.
 2. Уникален дихателен процес: Някои охлюви дишат през дихателна дупка, наречена пневмостом, която се намира на тялото им, докато други имат бранхии подобно на рибите.
 3. Забавно движение: Охлювите се движат благодарение на мускулеста пластинка на долната си страна, наречена подоношка. Те използват вълнообразни движения, за да се придвижват, и могат да се катерят на вертикални повърхности и дори на стъкло.
 4. Възможност за регенерация: Охлювите могат да регенерират изгубени части на тялото си, включително очите и част от черупката.
 5. Хермафродити: Повечето охлюви са хермафродити, което означава, че имат и мъжки, и женски репродуктивни органи.
 6. Способност за спане продължително време: Охлювите могат да влизат в състояние на дълбок сън, което понякога продължава месеци, особено в периоди на суша. Това се нарича естивация.
 7. Сложно усещане за мирис: Охлювите имат много развито обоняние, което им помага да намират храна и партньори.
 8. Символика: В различни култури охлювите са символ на бавност, търпение, промяна и защита, тъй като носят своите домове на гърба си.
 9. Интересно хранене: Някои видове охлюви се хранят с други по-малки охлюви или дори могат да бъдат хищници, което е доста необичайно за техния вид.

Заключение:

Борбата с голите охлюви в градината изисква търпение и последователност. Използването на природосъобразни методи и средства може да помогне в защитата на растенията, без да навреди на полезните охлюви и други животинки. Градинарите трябва да бъдат внимателни при избора на методите си, за да запазят баланса и здравето на своите градини.

Ivan Petrova

Иван Петров, известен в интернет средите като Ivan Petrov, е утвърден и уважаван писател и изследовател, който се отличава със своята страст към науката, природата и здравето. С години опит в писането и дълбоки познания в различни области, той е станал ценен член на нашия екип в zahlebarkite.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *