ЗдравеИнтересноНаука

Ботаническите масла не винаги са ефективни в борбата с кърлежите

Популярността на ботаническите масла, използвани за отблъскване и унищожаване на кърлежи, расте, но според последен доклад на Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), те често не са толкова ефективни, колкото регулираните химични продукти.

Изследване на наличните научни данни показва, че някои от тези нерегулирани продукти имат само минимален ефект върху кърлежите. Различни продукти с едни и същи активни съставки са показали “високо променлива” ефикасност срещу чернокраките кърлежи, които предават бактерии, причиняващи болестта на Лайм, бабезиоза, ерлихиоза и други инфекции.

Какво означава това за България?

Въпреки че повечето изследвания са проведени в полеви условия с диви кърлежи върху растителност, информацията може да бъде полезна и за българските потребители. В страната, където кърлежите са често срещан проблем, особено през пролетта и лятото, е важно да се знае за ефективността на различни методи за тяхното контролиране.

Продукти на фирмата Sandoz, Eco-Exempt IC2 и Essentria IC3, съдържащи розмариново и ментово масло като активни съставки, са тествани в полеви условия. Първият продукт показа 87% подтискане на кърлежите, докато вторият – само до 53%.

В отделен тест, Eco-Exempt IC2 е бил толкова ефективен, колкото синтетичен химически продукт, одобрен от Агенцията за защита на околната среда (EPA), за няколко месеца след приложението му.

Ключови моменти:

  1. Ботаническите масла може да не са толкова ефективни в борбата с кърлежите, колкото регулираните химични продукти.
  2. Ефикасността на продуктите варира значително.
  3. Необходими са допълнителни изследвания за разбиране на ефективността на тези продукти.

Заключение:

За българите, които търсят натурални методи за защита от кърлежи, важно е да знаят за потенциалната ограничена ефективност на някои ботанически продукти. Въпреки че те се считат за безопасни за хората и околната среда, може да не предлагат същата защита като регулираните химични продукти. От съществено значение е да бъдат информирани за всички опции и да избират най-подходящия метод за защита от кърлежи.

Ivan Petrova

Иван Петров, известен в интернет средите като Ivan Petrov, е утвърден и уважаван писател и изследовател, който се отличава със своята страст към науката, природата и здравето. С години опит в писането и дълбоки познания в различни области, той е станал ценен член на нашия екип в zahlebarkite.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *