ЗдравеИнтересноНаука

Какво трябва да знаем за червените огнени мравки

Наскоро се появиха съобщения, че червените импортни огнени мравки (Solenopsis invicta), известни със своята агресивност и болезнени ухапвания, са се разпространили от Куинсланд в северен Нов Южен Уелс, Австралия. Тези мравки са особено опасни, тъй като представляват сериозна заплаха за селското стопанство и биосигурността.Те са дълги между 2 и 6 милиметра и имат тъмно червено-кафяв цвят. Живеят в гнезда в земята.

Какво се случва при ухапване от тази мравка?

Ухапването е болезнено и може да доведе до оток и зачервяване. В следващите часове или дни на мястото на ухапването могат да се образуват мехури или пустули.

Какво е лечението? Необходима ли е болнична помощ?

Повечето хора могат да се лекуват у дома, ако броят на ухапванията е по-малък. Препоръчват се следните действия:

  • Внимателно измиване на засегнатата област със сапун и вода.
  • Използване на студени компреси върху червени и подути места.
  • Приемане на антихистамини, които могат да бъдат закупени от аптеките.

Не пръскайте образувалите се мехури и потърсете лекар, ако ухапването стане по-червено и болезнено след няколко дни.

Кога да потърсите медицинска помощ?

В редки случаи ухапванията могат да бъдат животозастрашаващи. Около 2% от ухапаните развиват тежка алергична реакция, известна като анафилаксия. Симптомите включват затруднено дишане, подуване на лицето и затруднено преглъщане. Ако имате някой от тези симптоми, незабавно потърсете медицинска помощ.

Как да избегнем тези мравки?

Избягвайте контакт с червените огнени мравки. Докладвайте за гнезда на властите. Не се опитвайте сами да се справите с гнездата, тъй като това увеличава риска от ухапвания.

Тази статия е публикувана първоначално в The Conversation от Дарън Робъртс, съдружник доцент по клинична фармакология и токсикология, клиничен кампус на St Vincent’s Healthcare, UNSW Sydney.

Защо е важно за България?

Въпреки че червените огнени мравки все още не са проблем в България, информацията за тях е ценна, особено за хората, които пътуват в засегнатите региони. Познаването на рисковете и мерките за предпазване може да помогне на българските пътешественици да избегнат неприятни срещи с тези опасни насекоми.

Ivan Petrova

Иван Петров, известен в интернет средите като Ivan Petrov, е утвърден и уважаван писател и изследовател, който се отличава със своята страст към науката, природата и здравето. С години опит в писането и дълбоки познания в различни области, той е станал ценен член на нашия екип в zahlebarkite.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *