ЗдравеИнтересноНаукаНовини

Мащабно премахване на дървета в парка Стенли заради инфестация с Молци

 

Във Ванкувър, Канада, ехото на работещи моторни триони нарушава тишината на горите в парк Стенли. Това е част от многогодишен проект за премахване на около една четвърт от дърветата в парка, считан за бижуто на Ванкувър.

На пътя към Prospect Point, паркингът, който през топлите месеци би бил част от пикник зона, сега е превърнат в работна зона, където тежкотоварни машини транспортират големи, отсечени части от дървета и смачкват по-малките клони.

Те са сред първите от предвидените за премахване 160,000 дървета, поради причини свързани с обществената безопасност, след дългогодишна инфестация с молци от вида “западен хемлок”.

Необходимостта от действие

“Премахването на дървета не е нещо, което правим лекомислено, но тази работа е съществена за да се даде нов старт на гората и да се увеличат шансовете й да издържи на бъдещи заплахи за здравето й”, заявява Амит Гандха, директор на парковете в Борда по паркове и рекреация на Ванкувър.

Биологичният проблем

Юношеската форма на молеца, член на семейството на мерилясите, унищожава както новите, така и старите игли на дърветата, според Алан Карол, директор на програмата по горски науки в Университета на Британска Колумбия. “В резултат на това дърветата могат да бъдат напълно обезлистени само за две или три години”, казва той.

Влияние върху общността

Говорител на града Ева Кук заявява, че 140,000 от дърветата за рязане са с диаметър по-малък от 20 см, като повечето са хемлок – предпочитаната храна на молеца. Останалите 20,000 мъртви дървета са с по-голям диаметър и трябва да бъдат премахнати заради обществената безопасност и за защита на инфраструктурата в парка и около него.

Екологичните последици

Карол посочва, че възникванията на тези молци, които са родни за района, са нормална част от екосистемата на горите. Въпреки това, такива нарушения са възприемани като естествени и необходими процеси в провинциалните и националните паркове.

Перспектива за България

Тази новина от Ванкувър е важна за България, тъй като подчертава значението на управлението на природните ресурси и защитата на обществената безопасност. Примерът на парк Стенли може да послужи като урок за българските паркове и природни зони относно подходите за справяне с екологични проблеми и устойчивото управление на природни ресурси.

Заключение

Ситуацията в парк Стенли подчертава необходимостта от балансиране между екологичните нужди и обществените интереси. Този случай представлява важен пример за България как действията за опазване на природата могат да имат значително въздействие върху общностите и тяхната околна среда.

Ivan Petrova

Иван Петров, известен в интернет средите като Ivan Petrov, е утвърден и уважаван писател и изследовател, който се отличава със своята страст към науката, природата и здравето. С години опит в писането и дълбоки познания в различни области, той е станал ценен член на нашия екип в zahlebarkite.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *