ИнтересноНовини

Тежка хуманитарна криза в Северна Корея по време на пандемията и отчаяни опити за бягство

 

Последните свидетелства на дезертьор от Северна Корея, избягал през май със семейството си, включително деца, хвърлят светлина върху ужасяващата хуманитарна криза в страната по време на пандемията от COVID-19. Според разказа му, изнесен на BBC, властите изолират цели общности при най-малко съмнение за случай на вируса, което води до липса на основни хранителни доставки.

Дезертьорът, наречен само като Ким, описва сцени на глад в страната. Той разказва за случаи, когато сутринта научавал за смърт от глад в района, като в един случай телата на възрастна двойка били изядени от плъхове. Ким споделя също за смъртта на двама фермери от глад, след като провал на реколтата ги лишава от изпълнението на квотите си, което доведе до конфискуване на техните лични запаси.

Ситуацията с храните в Северна Корея, въпреки че не достига мащабите на глада през 90-те години, предизвиква сериозна загриженост. Международните хуманитарни агенции са ограничени във възможностите си да помагат поради затворените граници и ограничената информация.

Освен глада, Ким разкрива и строги репресии срещу “антисоциално поведение”, включително забраната на южнокорейски културен внос. Той съобщава за случай на публична екзекуция на млад мъж заради слушане на южнокорейска музика и гледане на филми.

Ким и семейството му се насочват към Южна Корея с лодка през Жълто море, стигайки до отдалечения южнокорейски остров Йонпьонг, където били приети от местния флот. Бягството се осъществява през бурна нощ, децата са били упоени, за да не правят шум, докато преминават през минно поле.

Броят на дезертьорите от Северна Корея, които достигат до Южна Корея, е спаднал драстично през последните години, като от 1047 души през 2019 г. до 67 през миналата година. Тази тенденция се обръща тази година, като броят на пристигналите дезертьори се е увеличил.

От май насам, телата на поне шестима удавени севернокорейци, включително деца, са открити на бреговете на Южна Корея, което подсказва за нарастването на опасните опити за бягство през морските и речните граници между двете държави.

Ivan Petrova

Иван Петров, известен в интернет средите като Ivan Petrov, е утвърден и уважаван писател и изследовател, който се отличава със своята страст към науката, природата и здравето. С години опит в писането и дълбоки познания в различни области, той е станал ценен член на нашия екип в zahlebarkite.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *