ИнсектиИнтересноОбщиХлебарки

Пръскане срещу хлебарки съвети!

Изпробвали сте различни видове средства, но хлебарките не изчезват и не изчезват. Взели сте проблема насериозно, но не ви се дават 50 лева за пръскане на сертифицирана фирма. Преди да се разделите със заветната сума може да опитате да напръскате в дома си и сами. Ще се опитам да ви преведа през процеса, който изглежда деликатен, но не бива да ви стряска.

НЕОБХОДИМИТЕ ПРОДУКТИ

Преди да започнете да пръскате трябва да се оборудвате с някои дреболии и предпазни средства:

– хирургически ръкавици – ще ги изхвърлите след като напръскате

– хирургическа маска – препаратите обикновено не са твърде токсични, но не е излишно да вземете мерки

– пръскало

а. градинска пръскачка* – продава се за 15-20 лева, а може да я вземете назаем от някой приятел с къща и лозе

б. малка бутилковидна пръскачка – около 5 лв. в магазините

в. пулверизатор (от препарат за почистване на прозорци да речем)

*Градинската пръскачка е най-удобният вариант за борба с хлебарки, тъй като има дълга пръчка и няма да ви се налага да се завирате по ъглите и да дишате концентриран препарат. Освен това пръскането ще премине бързо и лесно.

ПРЕПАРАТЪТ

Стане ли дума за пръскане срещу хлебарки, на пазара има десетки, а може би дори и стотици препарати. Ще се спра на няколко, които се предлагат в чудесно съотношение цена/качество, нямат мирис, цвят и не цапат.

Фендона – това е може би най-популярният инсектицид в България. Споменава се на твърде много места като ефективно и подходящо средство, което не крие големи опасности за здравето. Една опаковчица е 3 лв., което е пренебрежимо ниска цена и стига за пръскането на средно голям апартамент. Производителят е BASF

Фикам – отново германски продукт, който се използва за различни видове насекоми и най-вече за борба с хлебарки. Няма мирис, цвят и няма да нанесе “шети” на жилището ви.

Айкън – е швейцарско чудо предназначено за борба с различни видове домашни “любимци” с повече от 4 крака. Също като Фикам и Фендона се смята за изключително ефективен.

В упътването към всеки от продуктите е написано как следва да се разтвори продуктът във вода. Повечето инсектициди са против повече от един вид насекоми, но обикновено за хлебарки се препоръчва по-концентриран разтвор

ПРЪСКАНЕТО

Самото пръскане не е твърде голяма философия, но се изисква лека подготовка.

– почистете добре жилището, приберете всички въргалящи се по земята дрехи, предмети, детски играчки или неща, които кучето/котката ви обича да гризе, за да не ги напръскате случайно. Измийте хубаво пода, защото няма да имате възможност да го направите в следващите 2 седмици.

– измислете къде да експедирате жителите на жилището, което ще пръскате за близките 2 часа. Ако времето е приятно, това не е проблем, но ако вали или е люта зима си иска логистика, особено, ако сте с деца.

– затваряте плътно всички прозорци

– приготвяте си разтвора, слагате ръкавиците и маската и започвате да пръскате

При самото пръскане бъдете методични. Пръскайте по дължината на всички стени, по ъглите, зад шкафовете и гардеробите, над кухненските шкафчета, в самите шкафове и гардероби долу по ъглите, около входната врата, при вентилационните отвори (ако имате такива) и изобщо на всички места, където сте виждали хлебарки.

Сега е време да свалите всички защитни продукти и да напуснете жилището по най-бързия възможен начин. Времето за изчакване обикновено е час, час и половина, но ви препоръчвам 2. След това се прибирате и отваряте широко прозорците да се проветри. Поне за 15 минути.

N.B. Най-важното сега е да не решите да миете препарата. Това ще е най-голямата ви грешка! Препаратът не трябва да се отмива поне 2 седмици, за да подейства на хлебарките.

Професионалните препарати за пръскане срещу хлебарки са смятани за едно от най-ефективните средства. Продават се в агроаптеките и можете сами да ги използвате в дома си, но е важно да знаете някои детайли, за да постигнете максимален резултат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *