ИнтересноОбщиПрепаратиХлебарки

Унищожаване на хлебарки с борна киселина

Стотици домашни рецепти за борба с хлебарки включват в себе си една основна съставка – борна киселина. Тя е смятана за майката и бащата на всички отрови против шестокраките насекоми, но има един основен недостатък – опасна е при поглъщане. Това значи, че ако имате малки деца или любопитни домашни любимци трябва да сте изключително внимателни. От друга страна, ако спазвате всички мерки за сигурност, борната киселина дава най-високи гаранции за успех. Но, всичко по реда си!

Борната киселина е резултат от взаимодействието на боракс със солна киселина. И двата препарата са смятани за смъртоносни за хлебарките.

Борна киселина или боракс?

Борната киселина е резултат от взаимодействието на минерала боракс със солна киселина. Иначе казано едното вещество е производно на другото. Както бораксът, така и борната киселина се използват като вещества за защита от насекоми. Според някои специалисти обаче борната киселина действа по-ефективно. Редица американски сайтове дори препоръчват, ако имате боракс у дома, да го превърнете в борна киселина преди да го прилагате в борбата с хлебарки. Така или иначе и двете вещества се предлагат на българския пазар и се продават под формата на прах.

Опасна ли е борната киселина?

Борната киселина се смята за слабо токсичен химикал, когато говорим за човешки същества. Ако някой глътне по грешка борна киселина, то смъртоносна би била доза, която превишава 2,5 г на килограм телесна маса, посочват в онлайн енциклопедията ABRITVS. Иначе казано за човек, който тежи условно 50 кг смъртоносната доза е 125 г. Това значи, че ако замесите малки топчета, те могат да убият дребни домашни животинки като мишки, морски свинчета, зайци или малки котета. Така или иначе отравянето с отрова за хлебарки не е приятно. А стане ли дума за безопасност на децата, предпазните мерки никога не са излишни. При поглъщане на топче с борна киселина, в най-добрия случай ще се разминете с ходене до спешния кабинет, а това определено не е приятно. Затова бъдете бдителни!

Домашни рецепти с борна киселина

Макар че е изключително ефективно средство за борба с хлебарки, борната киселина не се използва от световните компании производителки на препарати. Затова повечето рецепти с борна киселина се предават от уста на уста като някаква голяма тайна. Направих си труда и реших да събера на едно място различните варианти и рецепти за унищожаване на шестокраките гадини, а вие можете да изпробвате тази, която ще ви свърши най-добра работа.

Ако имате наистина много хлебарки, можете да поръсите килимите си с борнна киселина, за да убиете яйцата на насекомите. Изчаквате 20 минути и след това минавате с прахосмукачката, за да премахнете белия прах.

– борна киселина на прах

според мнозина най-добрият вариант за справяне с хлебарките е просто да поръсите с борната киселина, местата, където сте засичали хлебарките. След това ви остава просто да чакате. Колкото и да е странно въпросният прах привлича насекомите, а нагазят ли веднъж в него, хлебарките са обречени.

– пръскане с борна киселина

борната киселина, за разлика от боракса, се разтваря изключително добре във вода. Затова си направете разтвор в съотношение 1:1 и напръскайте местата където засичате хлебарки. Внимавайте да не засегнете чинии, чаши, дъски за рязане и хранителни продукти. Както казахме, борната киселина не е смъртоносна, но едно прилично прилошаване ви е гарантирано. Според някои специалисти мокрената и изсъхнала борна киселина е още по-привлекателна за хлебарките и те я хапват с по-голямо желание.

Суров жълтък от кокоше яйце, смесен с борна киселина е смятан за едно от най-ефикасните средства против хлебарки. Едната съставка привлича насекомите, а другата ги убива.

– топчета от борна киселина

дойдохме си на думата. Топчетата от борна киселина са разнообразни смески, резултатът от които се предполага да е смъртоносен за хлебарките. В месенето на топчета има две школи. Едната твърди, че топчетата трябва да се месят със захар или друг подсладител, който привличал насекомите. Другата школа е на коренно противоположното мнение. Според нея захарта отблъсква хлебарките и те не достигат до борната киселина, която е смъртоносна за тях. Така или иначе може да приложите и двата варианта и да проследите, към кои примамки има по-голямо “търсене”. И тъй ето рецептите:

С ЯЙЦЕ

вземате суров жълтък от яйце и го разбивате. Поръсвате щедро с борна киселина и месите с ръце докато не направите своеобразно тесто. То трябва да е достатъчно твърдо, че от него да се месят топчета и достатъчно меко, за да можете да залепвате топчетата за различни повърхности.

+ВАРЕН КАРТОФ

рецептата е същата като с жълтъка, но добавяте и варен картоф. В резултат трябва да се увеличи и дозата борна киселина. Както сами се досещате – колкото е по-концентрирана смеската, толкова по-добре

С БРАШНО И ЗАХАР

на една част борна киселина добавяте една част брашно. Всичко това се смесва с вода и щедро се поръсва с пудра захар.

С ФЪСТЪЧЕНО МАСЛО И ЗАХАР

както можете да се досетите, рецептата е американска. Логиката й е, че фъстъченото масло ще привлече хлебарката, а борната киселина ще го убие. Точните параметри са – 1 чаша борна киселина, 1 чаша захар, 2 лъжици фъстъчено масло и достатъчно вода за да направите тестото.

В двете последни рецепти можете да заместите борната киселина със сода за хляб. Тя, според американците, била почти толкова ефективна, колкото и борната киселина.

Според всички рецепти топчетата трябва да са с големината на грахово зърно. Както и в останалите случаи голямото количество примамки е гаранция за по-добър резултат. Така или иначе 100 г борна киселина би трябвало да ви стигнат за обезпаразитяването на тристаен апартамент. Подобно количество от въпросната отрова за хлебарки може да се купи за под 3 лева. Това прави борната киселина един от най-евтините и едновременно с това ефикасни инсектициди. Във всички случаи можете да използвате и боракс, ако не разполагате с борна киселина.

Смята се, че резултатът от топчетата с борна киселина или боракс не идва веднага. Според различни мнения хлебарките би трябвало да изчезнат от дома ви за, условно, 3-4 седмици. Така или иначе бораксът и борната киселина са смятани за най-успешното средство през годините. Препатили домакини твърдят, че са се спасявали дори от най-упоритите гадини в съветски времена в негостоприемната Република Коми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *