ИнтересноНовиниОбщиХлебарки

500 000 британски жилища се дават под наем с хлебарки

Зад стегнатите и симпатични фасади на британските жилища, твърде често се крият вредители. Според неправителствени организации, вината е на нехайни наемодатели.

Вредители тормозят над половин милион британски наематели. Това установи проучване на местната неправителствена организация “Шелтър”, предава “Бъз Фийд”.

Оказва се, че всеки десети жител на Обединеното кралство, който живее под наем е имал или има проблеми с хлебарки, мишки, плъхове или друг тип нежелани съквартиранти. Нещо, което се смята за изключително възмутително на фона на изключително високите наеми в страната, посочва вестник “Мирър”.

“Шокиращо е, че наематели в цялата страна са принудени да живеят в подобни условия и за тази привилегия да плащат космически суми”, коментира Кембъл Роб – ръководител на “Шелтър”. Неговата организация представила изводите от своето проучване пред властите, но получила по-скоро пожелателен отговор.

Всяко десето жилище, отдавано под наем във Великобритания идва с допълнителна екстра – хлебарки или други вредители.

“Правителството е решено да се справи с хазяите измамници и Законът за жилищата засилва правомощията на общинските съвети да се противопоставят на домовете с лоши условия на живот, отдавани под наем от частни лица”, се посочва в писмено становище, изпртено в отговор на запитването на “Шелтър”.

Освен хлебарки, гризачи и други гадини в много жилища имало и сериозен мухъл, който също представлява сериозна заплаха за здравето на обитателите.

Съгласно британските закони наемодателят трябва да предостави жилището в изряден вид на наемателя при сключване на договора. Това включва не само изправни електрически и ВиК инсталации, уреди и мебели. Собственикът на жилището трябва да се грижи и за липсата на вредители. “Шелтър” призовава хората, които попаднат в подобен капан, да потърсят възможно най-бързо правата си и да заставят хазяите да прогонят вредителите. Причината е, че на по-късен етап собственикът може да обвини наемателя в нехайство и небрежност, което да е довело до появата на вредителите.

Излишно е да споменаваме, че в България подобни закони не съществуват, а и хората, които живеят под наем твърде често дори нямат договори. Така, занемарените от поредица наематели жилища се сдобиват с постоянни обитатели. Най-често това са хлебарките, а борбата с тях остава в ръцете на нищо не подозиращите наематели, които просто търсят  подслон.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *