ЗдравеИнтересноНаукаХлебарки

Мляко от хлебарки?

Мляко от хлебарки спасява човечеството от глад

Изразът „от пиле мляко” придоби съвсем ново значение, след разкритието на екип индийски учени от Института за стволови клетки и регенеративна медицина, пише онлайн изданието Сайънс алърт.

Експертите установили, че един от хилядите видове хлебарки, обитаващи земята, храни потомството си с особен вид протеинови кристали. Възрастните насекоми от вида Diploptera punctate произвеждат въпросното „мляко”, което по енергийни показатели е три пъти по-богато от биволското мляко. А то, от своя страна, има чувствително по-високи стойности от кравето, уточнява „Сайънс алърт”.

Биволското мляко е на особена почит в Индия. Местните учени обаче установиха, че „млякото“ на един от видовете хлебарки е три пъти по-хранително.

„Тези кристали са сравними с добре балансирано ястие – те съдържат протеини, мазнии и захари. Ако се задълбочим в протеиновите вериги, те съдържат всички основни амино киселини”, разкрил един от изследователите – Санчари Банерджи, пред вестник Таймс ъф Индия.

Той и останалите учени обаче признават, че „доенето” на въпросните хлебарки е невъзможна мисия. То е трудно, времеотнемащо и потенциално скъпо. Въпреки това специалистите си поставят задачата да изучат допълнително „млякото” на хлебарките и със сигурност ще се опитат да го възпроизведат в лабораторни условия. Идеята е възпроизвеждане на въпросната субстанция, която може да се превърне в суперхрана, способна да спаси човечеството от глад.

Нашата планета е обитавана от близо 5000 различни видове хлебарки и Diploptera punctate е едва един от тези видове. На средностатистическите хора обаче са познати 2-3 вида от шестокраките насекоми, които са вредители и атакуват жилищата ни.

Ако в летните горещини домът ви е жертва на атака от вредителите, не стойте безучастни, а потърсете най-ефективния вариант за унищожаването им. Най-сигурното нещо при хлебарките е, че те със сигурност няма да си тръгнат сами от уюта на вашето жилище. Вместо да им предоставяте удобства, можете да се преборите с тях. Полезни съвети, както и най-добрите отрови против хлебарки, можете да откриете тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *