ИнсектиИнтересноНаука

Природозащитници: Търсят се хлебарки!

Необичаен призив за събиране на хлебарки отправиха природозащитници към жителите на руския град Воронеж, предава местното онлайн издание “Губерния ТВ”.

Зоолюбителите имат нужда още от щурци, бели червеи, дъждовни червеи и голи охлюви. “Гадинките” ще послужат за храна на 12 таралежчета, които попаднали под опеката на воронежския Център за помощ на дивите животни.

Таралежчетата са все още бебета и са донесени в Центъра от местни жители. Те ги открили в гората. След като установили, че бодливите бозайници са останали без майка, будните граждани решили да ги спасят.

За момента таралежчетата се хранят с каша, към която се добавя сварено месо и бульон. Идеята на природозащитниците е в близко бъдеще да ги пренесат на село и там да ги приучават към живота сред природата, където се срещат насекоми, червейчета и други видове “естествена” храна.

Макар че на картинките в детските книжки, таралежчетата често носят гъбки и ябълки на гърба си, всъщност те се хранят с хлебарки, червеи и дори змии.

Крайната цел е таралежчетата да се върнат на свобода в гората, но достаъчно подготвени за оцеляване. Отглеждането на таралежи у дома не е особено добра идея, предупреждават зооспециалистите.

Причината е, че ежковците са “нощни птици”. За разлика от това, което сме чели в приказките, те спят през деня, а нощно време излизат на лов за дребни гадинки. Този “дневен” режим ще се пренесе и в дома ви, а симпатичното талалежче няма да ви даде мира и ще шета из дома ви по цяла нощ.

Макар че яде хлебарки, не е удачна идеята да си го завъждате с цел да ви спаси от насекомите. По-добре е да използвате някой по-ефективен метод.