ИнсектиИнтересноОбщи

Къщичка за калинки

В есенните дни, когато студът още не е сковал напълно страната, любителите на насекомите могат да се позабавляват с изработката на едно причудливо, но доста симпатично изобретение, което  да се превърне в дом за“добрите“ насекоми. Ще го наречем хотел за калинки.

Хотел за калинки и насекоми можете да си купите по интернет, а можете и да си го сглобите сами.

Смята се, че калинките оказват благотворно влияние върху вашата градина и се борят  с вредители като листните въшки. Твърди се, че похапват и плесени, които погубват дървета и цветя. В редица държави в агроаптеките се продават не само препарати и химикали, но също и калинки, които да пуснете в двора си на борба с насекомите неприятели. Дори да вложите голяма сума пари в калинки обаче, изниква въпросът – как да ги задържите в градината. И няма ли те да отидат при съседа, който не е платил и стотинка за тях. Запознати с живота на насекомите, съветват да поставите в градината си хотел за калинки. Става дума за простичко творение, което няма да ви отнеме нито време, нито твърде много пари. За сметка на това, с изработката му ще може да се позабавлявате  с вашите деца.

С малко усилие и много любов, можете да създадете подобен хотел за калинки.

За целта ще са ви нужни следните материали:

  • Къщичка за пиленца или друга дървена кутия
  • Бамбукови пръчици
  • Клечки
  • Лепило
  • Боя за външна употреба
  • Търпение!

За основа използвайте готова къщичка за пиленца или друга дървена кутия.

И тъй запретнете ръкави и действайте. Най-напред къщичката за пиленца трябва да се разглоби и да се демонтира предната й част. Така образувалата се  кутия следва да боядисате с предварително подготвената боя в цвят който ви допада, а и ще пасва на цялостната ви визия за градината. Идеята на боядисването е да предпазите „хотела“ от влиянието на природните стихии. След това започнете да подреждате бамбуковите клечици. Не забравяйте да ги мажете с лепило, за да не се местят и да не изпадат. Тук-таме поставяйте и клечки, но не твърде нагъсто, за да могат калинките да си намират закътани местенца между тях.

Между бамбуковите пръчки, оставяйте и купчинки клечки, където калинките обичат да се крият.

Тарааа! Къщичката за калинки е готова. Червените насекоми могат да прекарат там зимата, а след това отново да се впуснат в борбата с вредителите. Ако имате повече място в градината, а и по-голям размах, можете да се обзаведете и с по-голям хотел за насекоми. За целта можете да използвате различни подръчни средства като тухли, клечки, пластмасови бутилки и др. Различните видове шупли ще се превърнат в дом за различни видове насекоми включително пчели, да речем, които ще се грижат за опрашването на вашите цветя и растения.

За такъв хотел за насекоми можете да използвате товарни палети. Между тях поставете клечки, тухли, тръби и други шуплести материали, които да подслонят насекомите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *