НаукаОбщиПрепаратиХлебарки

“Скопяване” на хлебарки

„Скопяване“ на хлебарки и други хитрини, препоръчвани от PETA

Хлебарките са живи същества и заслужават хуманно отношение не по-малко от животни като зайчета, кученца или котенца! Това е позицията на влиятелната световна организация за защита на животните PETA.

Хлебарките са опортюнистични създания. За разлика от повечето животни, те предпочитат да човешката среда на обитание. Тяхната невероятно умение да се приспособяват към почти всякакви условия на земята водят до постоянни сблъсъци с хората. За съжаление, типичното отношение, безсмислено е да го казваме, далеч не е гостоприемно„- разказват от PETA.

Практични съвети от PETA

От организацията обаче признават, че съжителството с хлебарки не е най-полезното нещо за хората, но дават любопитни и даже находчиви съвети за справяне с шестокраките натрапници. Както и повечето специалисти, те съветват да започнете борбата с хлебарки от поддръжката на дома.

Хуманното прогонване на хлебарките е трудно, но може да се окаже и забавно.

Винаги дръжте кофата за боклук добре затворена, не оставяйте неизмити чинии в кухнята, особено за през нощта. Избърсвайте добре водомерите и мивките. Водата е безценен източник на живот за хлебарките. Дори няколко капки в кухненския умивалник са сравними с няколко чаши вода за хората. Не оставяйте влага никъде в дома, метете и минавайте с прахосмукачка постоянно„, съветва PETA.

Правозащитниците препоръчват на домакините да не бъдат мързеливи и по-честичко да се сещат да отместват хладилници и печки и да почистват трудно достъпните места, където се събират остатъци от храна и мазнотии, които са угощение за хлебарките.

Хитростите на природозащитниците

Съветите на PETA обаче не свършват дотук. Те предлагат и любопитни натурални методи и средства за борба с домашните хлебарки.

  • дафинов лист – популярната и в България подправка е омразна на хлебарките. Можете да поставите листенца от нея на местата и в пукнатините, от които се появяват насекомите
  • краставица – хлебарките ненавиждат миризмата на краставица. Проблемът е, че нарязаната краставиза бързо изсъхва и ефектът от нея не е траен
  • коча билка/трева – растение, от което можете да сварите отвара и да напръскате вместо инсектицид. ВНИМАНИЕ!!! Кочата билка е опасна за домашните котки.
  • плодове от маклура – изключително ефективно натурално средство за борба с хлебарки. За съжаление дървото маклура се среща сравнително рядко в България. Иначе зрелите плодове се поставят в стаята – да речем под леглата и хлебарките изчезват мигновено. Както и при краставиците – ефектът трае докато плодът е пресен.

Плодовете на дървото маклура са едно от най-големите натурални страшилища за хлебарките, но не се срещат често у нас.

„СКОПЯВАНЕ“ НА ХЛЕБАРКИ!

Единственият препарат/химикал, препоръчван от PETA за борба с хлебарките е Gentrol. За съжаление този продукт не се продава в България, поне за момента, но можете да си го поръчате по интернет. Той е смятан за изключително ефективен инсектицид, тъй като влияе върху растежа на хлебарките и способността им да се размножават. Иначе казано това е своеобразна химическа кастрация или скопяване на насекомите. Специалистите в ДДД бизнеса признава ефективността на Gentrol-а, но го приемат по-скоро като съпътстващо средство в борбата с хлебарки, а не като основен препарат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *