НаукаОбщиПрепаратиХлебарки

 Отрова за хлебарки – най-добрите !

Най-добрата отрова за хлебарки е…! Трудно е да се завърши това изречение само с една дума, но ще се опитам да ви предложа всички възможни варианти, а вие сами ще прецените как да се отървете от досадните шестокраки насекоми във вашия дом. Та, най-добрата отрова за хлебарки е…

Борната киселина

Една от най-успешните отрови за хлебарки е борната киселина. Макар че звучи малко страшничко, борната киселина не е течност, която разяжда пръстите ви, а е бял прашец, който действа смъртоносно, както на хлебарките, така и на цял куп други домашни неприятели. Можете да поръсите с борната киселина на местата, където сте срещали хлебарките, но можете и да направите специални топчета примамки. Подробности за борната киселина и рецепти за приготвяне на отрова против хлебарки, можете да прочетете в тази статия.

Диатомичната пръст

Диатомичната пръст е естествен продукт за борба с насекомите. Също като борната киселина представлява бял прашец, продаван по аптеките като хранителна добавка. Положителното при диатомичната пръст е, че е напълно естествен продукт, който се среща в природата. Тя не е опасна за здравето на възрастни хора, малки деца или домашни животни. За сметка на това е изключително опасна отрова за хлебарки. Малките песъчинки от диатомичната пръст са като смъртоносни ножове за насекомите с т. нар. екзоскелети. В това число попадат и хлебарките, които бягат от диатомичната пръст надалеч. Още подробности за действието на диатомичната пръст и начините на употреба, можете да прочетете в специалната публикация по темата.

Всяка кухня може да бъде перфектна и без хлебарки, ако от време на време прилагате подходящата отрова за хлебарки.

Препарати, съдържащи “фипронил”

Фипронил е най-смъртоносната отрова за хлебарки, произвеждана от големите химически корпорации. Той е основната активна съставка за редица продукти, продавани по аптеки и специализирани магазини с най-различни имена. В това число влизат българският хлебоморК, руският Дохлокс или западният Фронтлайн. Последният препарат обаче се прилага основно за обезпаразитяване на животни и затова е чувствително по-скъп. Но да се върнем на думата. Фипронил е вещество, което действа на хлебарките като зараза. Предава се от едно на друго насекомо и избива цели колонии. Също като аспирина, например, се продава с различни търговски наименования, при които активната съставка, и реалната отрова е една и съща. При “аспирина” и “ацетизала” е ацетилсалицилова киселина, а при описаните по-горе препарати е фипронил. Още за него, прочетете тук.

Вездесъщият “Регент”

“Най-добрата отрова за хлебарки е едно нещо, дето се продава в агроаптеките, ама е забранено в България. То е против колорадски бръмбар, ама го спряха. Не си спомням точно как се казваше” – това е най-честото описание на инсектицида “Регент”, произвеждан от германския концерн БАСФ. Продуктът действително е предназначен за борба с колорадски бръмбари и пак така действително е забранен в Европейския съюз. Причината е, че той избива не само вредителите, но и медоносните пчели. Смята се, че масовата употреба на “Регент” е сред причинителите на масовото измиране на пчели преди няколко години. Така или иначе у нас, под масата все още може да се купи въпросният продукт. Това, което няма да срещнете в повечето форуми и сайтова обаче е фактът, че активното вещество при “Регент” отново е фипронил, за който ви разказахме по-горе. Ако не ви се занимава да го издирвате, купете си някой друг препарат с фипронил. Ако все пак сте се сдобили със страховитото вещество, бъдете внимателни, следвайте описанията за употреба на опаковката. Още съвети за пръскане у дома можете да прочетете в специалната секция на страницата.

Дори най-добрата отрова за хлебарки е изключително ефективна, но може да постави в опасност домашните ви любимци. Затова е добре да проверите действието й.

Широкоспектърни инсектициди

Широкоспектърните инсектициди са, най-общо казано, пенкилерът в борбата с насекомите. Едни интелигентни чичковци и леличи са седнали и са измислили една гадна смес, която едновременно е изключително ефикасна отрова за хлебарки, но и за дървеници, бълхи и т.н. Ето и най-популярните от тях.

  • Фендона 60
  • Айкън
  • Фикам

Всички те представляват малки стъклени шишенца, пълни с прахче. То с разрежда еднократно във вода и пръскате. Най-важното при употребата на широкоспектърните инсектициди е концентрацията на веществото в разтвора. Обикновено против бълхи и дървеници се прави по-редичък разтвор. Но ако искате истинска отрова за хлебарки трябва да разредите прахчето в по-малко вода. Още за пръскането прочете тук.

Растителна защита

Въпреки напредъка на технологиите и съвременната промишлена химия, съществуват редица естествени средства за прогонване на хлебарките. В това число влизат множество плодове зеленчуци и треви. Такава на пример е краставицата. За съжаление тя бързо изсъхва и ефектът от нея е краткотраен. Същото се случва и с плодовете от дървото маклура. За сметка на това дафиновият лист или отварата от коча трева могат да донесат по-дълготраен резулта. Подробности, прочетете тук.

Отрова за хлебарки от етерични масла

В борбата срещу хлебарките можете да използвате и редица етерични масла. Най-добър резултат дава ментовото масло. Само по себе си то е чудесна отрова за хлебарки, но ако го смесите в коктейл с други няколко препарата, то може да се превърне в чудодейно средство. Още за “ментовия коктейл” против хлебарки, прочетете в следващата публикация.

След като изберете подходящата отрова за хлебарки, която смятате, че ще свърши най-добра работа, е добре да се замислите и за нейната форма. Например редица отрови за хлебарки се продават в специални спринцовки под формата на гелове, други са опаковани в кутийки примамки, а с трети се пръска.

При всички случаи траен резултат можете да очаквате едва след като са изминали 2 седмици. И то само, ако сте подготвили дома си правилно. Как да го сторите, прочетете в специалната публикация по темата. Още идеи за справя не с хлебарки, потърсете в секцията ЛЮБОПИТНО.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *