ДървенициНаукаОбщи

Ярките чаршафи пазят от дървеници

Чаршафи с ярки цветове са едно от най-сигурните средства да се предпазите от дървеници. Това разкриват ентомолози от Университета на Флорида в ново проучване публикувано в Journal of Medicinal Entomology.

Оказва се, че малките гадинки не просто виждат цветно, но дори имат предпочитания към част от тях. Ако си падате по червени или черни завивки, това е сигурен знак, че под тях може да си легнете с цяла колония дървеници. Двата цвята са любими на домашните вредители.

„Първоначално смятахме, че дървениците предпочитат червеното, защото това е цветът на кръвта и червеното е сигнал за храна“, обяснява Корейн Макнийл – един от авторите на изследването. „След като проведохме проучването обаче установихме, че дървениците възприемат себе си като червени. Този цвят за тях е сигнал, че отиват на място, където ще срещнат себеподобни, а знаем чу дървениците живеят на колонии“, допълва Макниийл.

Червено и черно може да е класика по Стендал, но е най-сигурната цветова комбинация, която ще задържи задълго интереса на дървениците към спалнята ви. Това са двата най-любими цвята на кръвопиещите насекоми.

Изследването установило, че дървениците предпочитат скривалища оцветени в черно и червено. За сметка на това избягвали всичко ярко и светло. Причината е, че светлината е най-големия враг на дървениците. Именно, когато са осветени, те могат да станат най-лесна жертва на нас хората.

Най-омразните цветове на дървениците обаче за зеленото и жълтото. Чаршафи в такъв цвят дават почти 100-процентова гаранция за липса на гадини. Същото правило можело да се прилага и за куфарите.

Оказва се, че много хора завъждат дървеници у дома именно след пътуване на мечтана ваканция. Човек, без да иска поставя куфара си на грешното място, насекомите се намърдват в багажа, а след това пътуват до вашето жилище, където се настаняват и плодят.

Справянето с дървениците е нелека, но за сметка на това досадна задача. То изисква подготовка на жилището, както и серия от процедури. Подробности по темата можете да прочетете в специалната секция на сайта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *