ИнсектиПрепаратиХлебарки

Капани против хлебарки

Капаните против хлебарки са сред най-простите инсектициди и едновременно с това ефективни средства за борба с вредителите. Особено, ако имате домашни животни и малки деца.

 От магазина или аптеката

Обикновено капаните, понякога наричани и къщички за хлебарки са произведени от пластмаса или картон. Вътре в тях има примамка, примесена с отрова.

 Първи вид:

– хлебарките умират на място и се трупат в самата къщичка, която след това изхвърляте

 Втори вид:

– хлебарките се заразяват с отровата, връщат се в леговището и заразяват своите събратя

Един от най-ефективните капани, например е “Хлебомор”, който се продава свободно в аптеките. Примамките са сравнително малки по размер и могат да се скрият под шкафове, в шкафове, над шкафове (хлебарките обичат високото – бел. авт.), под мивката и т.н. Както и в други случаи е добре да заложите на количеството.

Големият недостатък на капаните са, че входовете им са сравнително малки и в тях не могат да се поберат по-едрите черни хлебарки.

 Самоделни устройства

Ако ви е много скучно, имате доста свободно време и не ви е гнус от хлебарките, може да опитате у дома и някой от следните сравнително евтини капани за борба с насекомите.

 – Отрязана бутилка

Вземате пластмасова бутилка от литър и половина и отрязвате нейния връх. В долната част сипвате вода – както знаем тя привлича хлебарките. Гърлото на бутилката намазвате с мазнинка или вазелин, за да не могат хлебарките да излязат. След това мушвате отрязаната горна част на бутилката с гърлото надолу. Така измайсторения капан оставете под мивката в кухнята или в банята. На сутринта ви чака урожай.

– Обикновен буркан

Вземате най-обикновен буркан, сипвате вътре кафе и водичка, отново намазвате гърлото с нещо мазно, но най-добре с вазелин. Поставяте буркана до стената и чакате. Обисновено хлебарките просто се удавят във водата.

Макар че са природосъобразни и не вредят на здравето, подобен род капани няма да ви спасят генерално от хлебарките, а просто ще убият най-активните от тях.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *