UncategorizedЗдравеИнтересно

Как мазнините могат да влошат качеството ни на живот и да повлияят на здравето ни

Мазните храни могат да повлияят на мозъчните клетки, като това да доведе до влошаване на паметта при по-възрастните. Това установиха учени от държавния университет в Охайо. Резултатите от проучването са публикувани в Frontiers in Cellular Neuroscience.

За целта на проучването изследователите се фокусират върху микроглията и хипокампалните неврони, които са свързани с паметта и ученето. Използвани са клетки, взети от животински тъкани, които са били модифицирани да се делят непрекъснато и са били изложени на палмитинова киселина.

Гореспоменатото съединение се открива в храни, които имат високо съдържание на мазнини. Такива са свинската мас, месото и млечните продукти.

Изследва се как палмитиновата киселина влияе върху активирането на гените в клетките и функционирането на митохондриите, които са структури в клетките, които играят важна роля при производството на енергия.

Наблюденията на учените показват, че палмитиновата киселина води до промени, които са свързани с повишено възпаление в микроглията и невроните. При третиране на клетките с омега-3 мастни киселини обаче, се получава защитен ефект срещу възпалението. Този тип защита не засяга митохондриите. Но със сигурност омега-3 мастните киселини ограничават ефектите от нездравословната диета.

Експериментите върху възрастни мишки, които са приемали храни с високо съдържание на наситени мазнини, показват проблеми при мозъчната дейност. Връзките на невроните се разрушават по-бързо от тези на животните, които са приемали храна с нормално съдържание на мазнини. Това води до следствието, че синапсите нямат време да се възстановят и да образуват нови връзки. Това се отразява на способността за запомняне и спомените не се запазват дълго. Особено това се забелязва, когато възрастта е напреднала.

Изводът е, че е желателно да се намали консумацията на храни с високо съдържание на мазнини. Ако все пак това е факт, може да включим в менюто продукти със съдържание на омега-3 мастни киселини, за има известен защитен ефект.

Ivan Petrova

Иван Петров, известен в интернет средите като Ivan Petrov, е утвърден и уважаван писател и изследовател, който се отличава със своята страст към науката, природата и здравето. С години опит в писането и дълбоки познания в различни области, той е станал ценен член на нашия екип в zahlebarkite.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *