UncategorizedЗдравеИнсектиИнтересно

Кърлежите: Какви мерки са необходими за справяне с вредителя

 


Кърлежите са малки, но сериозни носители на различни болести. В България, където природата често е част от ежедневието, важността на предпазването от кърлежи е особено актуална. Ето няколко стъпки и методи за защита:

Избягване на рискови зони:

  • Осведоменост за хабитатите на кърлежите: Кърлежите обичат влажни и засенчени места като горски подлеси, тревисти площи, храсти и дървета. Избягването на тези места, особено през активния период на кърлежите (пролет и лято), е важно.

Лична защита:

  • Облекло: Носенето на дълги панталони и ризи с дълги ръкави, както и затворени обувки, може значително да намали риска от захапване от кърлеж.
  • Репеленти: Използването на репеленти с деет или икаридин може да отблъсне кърлежите. Нанасяйте репелента върху кожата или дрехите според указанията на продукта.

Защита на дома и градината:

  • Поддържане на градината: Редовното косене на тревата и поддържането на храстите и дърветата може да намали местообитанията на кърлежите.
  • Използване на пестициди: В някои случаи може да се наложи използването на пестициди, предназначени за борба с кърлежите в градината.

Проверка след пребиваване на открито:

  • Редовна проверка: След престой на открито, важно е да се провери цялото тяло за кърлежи. Обърнете внимание на скритите места като подмишници, зад ушите, около талията и в косата.

Правилно премахване на кърлежи:

  • Безопасно премахване: Ако откриете кърлеж на тялото си, използвайте пинсета, за да го премахнете внимателно. Хванете кърлежа колкото се може по-близо до кожата и го издърпайте нагоре с постоянно налягане.

Образование и осведоменост:

  • Информиране: Знанието за рисковете, които кърлежите представляват, е ключово.Кърлежите са паразити, които могат да бъдат носители на различни заболявания, пренасяни чрез тяхната кръвосмучеща активност. Те се заразяват с патогени, когато се хранят с кръвта на заразени домакини, като животни или хора. Някои от основните болести, пренасяни от кърлежи, включват:Лаймската болест е най-често предаваната зараза от кърлежите в България.След ухапване от такъв акар е добре да посетите медицинско заведение където да ви бъде оказана  адекватна медицинска помощ.Задължително е да бъдете третирани с ваксина за тетанус,ако в последните шест месеца не сте инжектирани с такава.
  1. Лаймска болест симптоми:

1. Първи стадий:

Зачервяване в областта на ухапването за около 2-3 седмици след инфектиране. По-късно се появява концентрична зона, която се разширява центробежно, като центърът започва да избледнява или посинява и обривът добива вид на пръстен. Този феномен отшумява, но след няколко седмици или месеци може да се появи на друго място по тялото. Успоредно с това е възможна висока температура, болки в мускулите и ставите, отпадналост, подуване на близките лимфни възли, главоболие и стомашно-чревни оплаквания.

2. Втори стадий:

Започва няколко седмици или месеци след изчезване на първоначалните симптоми и протича с неврологична симптоматика, най-често възпаление на лицевият нерв, но също така и менингит (възпаление на мозъчните обвивки), енцефалит (възпаление на мозъка), парези и парализи на крайници, както и сетивни нарушения (намален усет за допир и болка на кожата). Понякога се наблюдават сърдечни увреждания, проводни и ритъмни нарушения.

3. Трети стадий.

Месеци и години по-късно настъпват увреждания на ставите, нервната система и кожата, водещи до нарушения в походката, намаление на зрението и слуха, неконтролирано изхождане по малка и голяма нужда, главоболие, психични смущения и поява по кожата на зачервявания, леко надигнати над околната кожа, които постепенно атрофират

Ivan Petrova

Иван Петров, известен в интернет средите като Ivan Petrov, е утвърден и уважаван писател и изследовател, който се отличава със своята страст към науката, природата и здравето. С години опит в писането и дълбоки познания в различни области, той е станал ценен член на нашия екип в zahlebarkite.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *